Összeomlás szélén a koszovói egészségügyi rendszer

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer a koronavírus terjedése miatt – figyelmeztettek orvosok szerdán.

A járvány- és tüdőosztályok minden kórházban megteltek, és az intenzív osztályokon is nagyon kevés a hely, ezért mindenkinek arra kell törekednie, hogy megelőzze a fertőzést – közölték. A kis nyugat-balkáni országban egy nap alatt 9049-ről 9274-re nőtt az azonosított fertőzöttek és 13-mal 269-re a halálos áldozatok száma.

Szerbiában keddről szerdára 26 451-ről 26 738-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 605-re emelkedett. Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint egyre biztatóbb a helyzet, hiszen csökken a napi új fertőzöttek száma, és azoké is, akiket kórházban kezelnek. Mint mondta, a járvány kezelhetővé vált, de nem szabad lazítani a fegyelmen.

Montenegróban 3301-ről 3361-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 53-ra nőtt. Az ellenőrök folyamatosan vizsgálják, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e az előírásokat, és súlyos pénzbüntetést mérnek ki azokra, akik megszegik a szabályokat – közölte a kormány.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 462-ről 12 856-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenegyen haltak bele a Covid-19-betegségbe; a halálos áldozatok száma ezzel 372-re nőtt. Járványügyi szakértők szerint aggasztó a helyzet az országban, folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, és nagyon sok fiatal fertőződik és hal meg. Gondot jelent, hogy sok fertőzött nem akarja megmondani, kivel került kapcsolatba az utóbbi napokban, hetekben, így nehéz követni a lehetséges átfertőződések útját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »