Trump áldását adja a Tiktok felvásárlására

Nem bánja, sőt, jóvá is hagyja, ha a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak hétfőn a Fehér Házban, hozzátéve, hogy ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor betiltja a TikTokot az Egyesült Államok területén.

Trump szerint rendkívül fontos, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok „biztonságos” amerikai vállalat birtokába kerüljön. Hozzáfűzte, hogy az üzleti megállapodásnak jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is.

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint a kínai videómegosztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, mert amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá. Az amerikai haderőnél már be is tiltották az alkalmazást.

Trump múlt hét pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot, sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a kínai vállalat amerikai felvásárlását. Ezt a  felvetését azonban több befolyásos republikánus és demokrata párti politikus – köztük például Lindsey Graham republikánus szenátor és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője – is bírálta, és szorgalmazta, hogy a cég egy amerikai vállalat kezébe kerüljön.

„Amerikai cégnek kell megvásárolnia a TikTokot, így mindenki továbbra is használhatja és az adatok is biztonságban lesznek” – írta Schumer a Twitteren hétfőn. Hozzáfűzte, hogy amennyiben a TikTok továbbra is kínai kézben marad, akkor „meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt törvényeinek, amelyek elrendelhetik az adatszolgáltatást a (kínai) kormány számára”. Schumer ezzel lényegében ugyanazt az álláspontot fejtette ki, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo ugyanis vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta: „amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó”, s az adatok a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft szoftvergyártó óriáscég vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak megerősítette, hogy „nagyszerű beszélgetést” folytatott az ügyről Nadellával.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »