Újra fellélegezhet a kenyai virágipar

Az európai piacok újranyitása rendkívül jó hír a kenyai virágtermelők számára: a virágok iránti kereslet jelenleg a koronavírus-járvány előtti szint mintegy 85 százalékán áll, ami reménnyel tölti el az iparági szereplőket, hogy a szektor jövőre teljesen regenerálódhat.

Európa adja a kenyai vágott virágexport közel 70 százalékát. A probléma az volt, hogy – mint sok más szektorhoz hasonlóan – itt is beütött a járvány, és az európai országok által elrendelt korlátozások a felére csökkentették a napi megrendeléseket, munkahelyek ezreit veszélyeztetve Kelet-Afrika leggazdagabb gazdaságában.

Márciusban a kenyai gazdák által termelt virágok millió végezték a kukában, miután Európa lezárta a határait, ráadásul a legtöbb országban tilos volt esküvőket és temetkezéseket tartani.

Azonban most, hogy a korlátozások a legtöbb helyen enyhülnek, ismét felívelőben van a kereslet, egyre több megrendelés érkezik, ezért a termelők bizakodnak – azt remélik, hogy az ágazat a következő év elejére teljes mértékben helyreáll.

Inder Nain, az Xflora Group virágipari cég vezetője elmondta, hogy a vírus előtt 350 000 rózsát exportáltak naponta, ami márciusban 50 000-re csökkent. Jelenleg mintegy 250 000 szálról érkezik megrendelés, ami alapján a vállalkozó úgy fogalmazott, hogy “jó és folyamatos felépülést” tapasztalnak.

A virágexport a kenyai gazdaság rendkívül fontos tényezője; 2019-ben közel egymilliárd dollár forgalmat generált. Éppen ezért a termelők még nem lélegezhetnek fel, ugyanis számos bizonytalanság “lóg a levegőben”: ilyenek például a magas szállítási költségek, amelyeket a légiközlekedés visszaesése okozott, illetve az, hogy nem tudni, mikor üt be a vírus második hulláma.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »