Mennyire zöld az uniós pénzügyi csomag?

Az Európai Unió vezetői által kedden megkötött megállapodás értelmében a tagországok úgy tervezik “újjáépíteni Európát”, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem központi szerepet kapjon.

A klímaváltozást égető kérdésnek tartó politikusok szerint a végleges megállapodás – amely magában foglalja a 2021-2027 közötti uniós költségvetés 1074 milliárd eurós keretösszegét, valamint egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére – eléggé “vegyes felvágottnak” számít. A zöld beruházásokra ugyanis jelentős pénzeket különítettek el, a kulcsfontosságú éghajlati programokra szánt összegeket viszont csökkentették.

Íme a megállapodás éghajlati elemei:

30 százalék

A döntés értelmében a hosszú távú költségvetés és a helyreállítási alap 30 százalékát az éghajlatváltozással összefüggő fellépésekre kell fordítani.

Ez megközelítőleg 550 milliárd eurót jelent a 2021-2027 közötti időszakban, amelyet kizárólag a klímavédelemre lehetne költeni, azonban messze elmarad a kutatók által elégségesnek ítélt 2400 milliárd eurótól – ez az összeg kellene ugyanis ahhoz, hogy az EU elérje a kitűzött klímacéljait.

Igazságos Átmenet Alap

A tagországok szénmentes gazdaságra való átállását segítő keretbe 17,5 milliárd euró jutott  – ez kevesebb, mint fele a korábban javasolt összegnek. Emellett a hozzáférés feltételeit is enyhítették.

Az InvestEU-tól és a Horizon Europe-tól – két fenntartható beruházásokra előirányzott programtól – szintén elvontak pénzeket, hogy kedvezzenek a “takarékos négyeknek”.

Zöld adók

Az új zöld adók – főként a jövőre tervezett, nem újrahasznosított műanyag hulladékra vonatkozó uniós szintű adó – hozzájárulnak az EU-pénztár feltöltéséhez.

A szennyező importra kivetett illetékek beszedésének tervét 2023-ig kell elkészíteni, illetve a későbbiekben megvizsgálják egy olyan rendszer életbe léptetésének lehetőségét, amellyel a szén-dioxid-piaci bevételeket uniós források felhalmozására használhatják fel.

Elköltési garanciák hiányában

A megállapodás nem mondja ki, hogy milyen szabályokat fognak alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy a finanszírozás az éghajlatbarát rendszerekhez folyjon be, ezért az Európai Parlament néhány tagja – amelynek jóvá kell hagynia a csomagot – nem hajlandó támogatni a tervet, hacsak nem kerülnek bele szigorúbb feltételek a szennyező beruházások megakadályozására.

  • Előzmény:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »