Egyre gyorsul a koronavírus terjedése Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, naponta folyamatosan egyre nő a fertőzöttek száma, csütörtökre már 994 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 40 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján a regisztrált fertőzöttek száma 40 008, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1067-re emelkedett, miközben eddig 17 758-an gyógyultak meg, közülük 349-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 21 183.

A legtöbb új beteget már legalább két hete a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentik, ahol csütörtökre 204 új fertőzöttet regisztráltak. Második helyre ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megye került 95 új esettel, a harmadikra pedig Kárpátalja és az ország legfertőzöttebb régiója, a főváros, Kijev, egyaránt 85 új beteggel, őket Rivne megye követi 84 új fertőzöttel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap 23 905 tesztet végeztek el az országban, ebből 13 015 PCR-tesztet és 10 890 antitestszűrést. Az elmúlt napban 206 beteget szállítottak kórházba.

A belügyminisztérium szerint a fertőzés gyorsuló terjedésének egyik fő oka, hogy a közösségi közlekedési eszközökön nem tartják be a maszkviselésre és a kötelező távolságtartásra vonatkozó szabályokat – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál, hivatkozva az ukrán elnöki iroda által kiadott közleményre, amelyben a hivatal az államfőnél tartott szokásos válságstáb-értekezletről számolt be.

A belügyi tárcánál közölték, hogy három napja háromszoros bírságot vetnek ki azokra a vállatokra és szervezetekre, amelyek megszegik a karanténkorlátozásokat. Volodimir Zelenszkij a tanácskozáson elégtelennek minősítette a lakosság felvilágosítását a korlátozások enyhítésével egyidejűleg fennmaradó karanténszabályok, elsősorban a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartására vonatkozóan.

Az egészségügyi miniszter már több ízben jelentette ki, hogy a fertőzés terjedésének gyorsulása Ukrajnában amiatt következett be, hogy a lakosság a korlátozások enyhítését úgy fogta fel, mintha eltörölték volna a karantént, és nagyon sokan felhagytak az arcmaszk viselésével.

Horvátországban újra csúcson a napi fertőzöttek száma

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban a válságstáb csütörtöki közleménye alapján. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van.

A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban. Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza.

„Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket” – tette hozzá.

Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »