Háromszorosára nőtt a munkanélküliek száma a portugál turistaparadicsomban

A főként turizmusból élő portugál Algarve régióban háromszorosára nőtt a munkanélküliek száma májusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, mivel a koronavírus-járvány távol tartotta a külföldi látogatókat, több ezer szezonális munkahelyet szüntetve meg ezáltal.

Ha Portugália egészét vesszük, a munkanélküliek száma 34 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, közel 409 000 főre – mutatták ki a Foglalkoztatási és Szakképzési Intézet (IEFP) adatai. A portugál jegybank múlt heti előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta – amely 2019-ben folyamatosan csökkent és végül 6,5 százalékon állt meg – 10,1 százalékra ugrik az idén, kissé meghaladva a kormány saját becslését (9,6 százalék).

Bár az újonnan regisztrált munkanélküliek száma megcsappant májusban, lévén Portugália – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – fokozatosan megszünteti a fertőzés megelőzése érdekében alkalmazott korlátozásokat, a strandjairól és golfpályáiról híres déli Algarve régióban 27 675-re emelkedett a munkanélküliek száma a hónapban – 2019 azonos időszakában ez a szám 9153 volt.

És mivel idén nyáron borítékolható, hogy jóval kevesebb lesz a turista, azok is aggódnak az ágazatban dolgozók közül, akik eddig valami csoda folytán nem veszítették el a munkájukat.

“Tudom, hogy furcsa ezt mondani, de külföldiekre van szükségünk ahhoz, hogy dolgozni tudjunk. A külföldiek fizetik a bérünket” – fogalmazott a 32 éves Daniela Valerio, aki egy kikötőváros kocsmájában dolgozik, ahová ebben az évszakban általában tömegével özönlenek a turisták.

Bár Portugáliában jóval kevesebb koronavírusos megbetegedést és halálesetet tartanak számon, mint a szomszédos Spanyolországban, naponta még mindig több száz új fertőzöttet azonosítanak, ami turisztikai szempontból nem igazán tesz jót az ország imidzsének.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint az idegenforgalmi ágazat 2018-ban 14,6 százalékkal járult hozzá a portugál GDP-hez, és jelentős szerepet töltött be a 2010-14 közötti súlyos adósságválság helyreállításában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »