Tíz százalékos visszaeséssel számol a Bundesbank a második negyedévre

A gazdasági teljesítmény drasztikus, tíz százalék körlül visszaesésével számol a második negyedévben a német jegybank, a Bundesbank havi rendszeres gazdasági jelentésének hétfőn publikált júniusi számában.

„Bár a kormánykoalíció június elején bemutatott konjunktúracsomagja ad ugyan némi lökést a gazdasági teljesítmény helyreállításának és valamelyest javít a fogyasztói és az üzleti hangulaton is, a második negyedévben ennek még nem lesz lényeges hatása. Összességében a folyó negyedévben nagyjából egytizedével eshetett vissza a gazdasági teljesítmény, jóval nagyobb mértékben az első negyedévinél” – áll a jelentésben.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kimutatása szerint az első negyedévben az előző negyedévihez képest 2,2 százalékkal csökkent a német bruttó hazai termék (GDP), holott a koronavírus-járvány miatti korlátozások következményei alapjában véve csak a márciusi teljesítményadatokban mutatkoztak meg. A legnagyobb európai nemzetgazdaság ezzel technikai recesszióba jutott.

A Bundesbank szerint a járványvédelmi intézkedések fokozatos feloldásának megkezdése ellenére „a gazdasági és a társadalmi életet továbbra is komoly korlátozások terhelik”. A teljes nemzetgazdasági teljesítmény ezért jelenleg is „lényegesen elmarad a krízis előtti szinttől”.

Még a német gazdaság egyik legszilárdabb támaszaként szolgáló lakossági fogyasztás is összeroppant. A Bundesbank megítélése szerint a fogyasztók költekezési hajlandósága – a járvány által keltett bizonytalanságok és annak már a munkaerőpiacon is érzékelhető negatív következményei miatt – belátható ideig még meglehetősen alacsony szinten marad.

A közgazdászok várakozásai szerint azonban a német gazdaság 2021-ben már növekedési pályára lép.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »