A madridi idősotthonok lakóinak 15%-a meghalt a járvány ideje alatt

A március 8. és május 15. közötti halálozási adatokat elemezte az El País spanyol napilap és az adatokból az derült ki, hogy 7690 ember halt meg ebben az időszakban idősotthonokban, miközben közülük csak 1203-nál végeztek koronavírus-tesztet.

Az összesített adatokban természetesen a nem koronavírus következtében elhunyt lakók is szerepelnek, de a teszteltek és a halottak számának több mint hatszoros aránya arra enged következtetni, hogy a hivatalosan közöltnél jóval magasabb lehet a koronavírus következtében elhunytak száma.

Ezt támasztja alá az is, hogy sok madridi idősotthonban elhunyt lakón mutatkoztak a SARS-CoV-2 vírus tünetei, de ennek ellenére nem kaptak hivatalos diagnózist, illetve az is, hogy az ország más területein jóval kisebb volt a halálozási arány, kifejezetten az idősotthonokat tekintve: Galícia tartományban például 23.862 lakó közül 759-en haltak meg (3.08%-os halálozási arány), Asturias tartományban pedig 13,632 lakóra vetítve jelentettek 864 halálesetet (5,96%-os halálozási arány). Madridban ez az érték 15,31% volt.

Rengeteg kétes eset van

Spanyolország egészére nézve még mindig nem tudni, hogy összesen hányan haltak meg idősotthonokban a járvány idején. A központi kormányzat áprilisban arra utasította a tartományokat, hogy adják meg ezeket az adatokat, de Spanyolország 17 tartományából mindeddig csak 9 tette meg ezt, ráadásul az egyes tartományokban más-más riportolási szabályokkal dolgoztak, ami még nehezebbé teszi az adatok összehasonlítását. A kilenc tartományban, ahonnan már beérkeztek az adatok, összesen 19.243 idősotthonban lakó személy halt meg a vizsgált időszakban, de közülük csak 5.346 esetben végeztek koronavírus-tesztet.

Az egyes régiókból érkező adatok nagy szórást mutatnak, Katalóniából például 4.702 halálesetet jelentettek március 8. és május 15. között, akik közül 2.387 volt megerősítetten koronavírusos beteg. míg Andalúziában 2150 haláleset történt, de csak ezek negyedét 524-et kötötték  a koronavírushoz.

A teljes cikk az El País oldalán olvasható angol nyelven.

Tovább olvasom →
  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »