A járvány az élelmiszerárakat is jelentősen feltornázta

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a boltban vásárolt élelmiszerek szezonálisan kiigazított árai 2,6 százalékkal emelkedtek áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest. Ez a legnagyobb havi növekedés 1974 óta.

A szembeötlő változás elsősorban a húsárak emelkedésének köszönhető, lévén a koronavírus-járvány miatt számos húscsomagoló üzem kényszerült a munka szüneteltetésére, ami készlethiányhoz vezetett, ez pedig feltornázta az árakat.

Ráadásul az élelmiszeripari vállalatok és a szupermarketek várhatóan további áremelésre kényszerülnek a megnövekedett munka- és szállítási költségek miatt.

Sok vállalatnak ugyanis új berendezéseket kell vásárolnia, valamint át kell alakítania a gyárait és áruházait annak érdekében, hogy az ott dolgozók és a vásárlók biztonságban legyenek a vírustól. Ezen változtatások egy része pedig olyan plusz költségeket teremt, amelyek a vásárlókon “csapódnak le”.

Ahogy az árak emelkednek, egyre több vásárló fordul az olcsóbb élelmiszerek, a generikus márkák és a diszkontáruházak felé, a kiskereskedők pedig kétségbeesetten próbálják visszacsábítani őket.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Wall Street Journal oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Wall Street Journal / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »

Elindult a COVAX

Ghána az első olyan ország, ahová megérkezett az első Covid-vakcina szállítmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programján keresztül - írja a CNN.

Read More »