Újabb zavaros ügy az amerikai rendőrségnél

A Kentucky állambeli Louisville városában a helyi önkormányzat egyhangúlag megszavazta csütörtökön az értesítés nélküli házkutatások betiltását. Az ügy előzménye, hogy márciusban a rendőrök egy házkutatás során lelőttek egy ártatlan nőt. 

A louisville-i rendeletet Breonna törvényének nevezték el, mivel a 26 éves afroamerikai Breonna Taylor rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála után vették napirendre az ilyen típusú intézkedések betiltását. Jessica Green, az önkormányzat egyik tagja elmondta, hogy a városi rendőrség Louisville-ben évente 20-25 ilyen akciót hajt végre, tipikusan kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

A fegyvertelen Breonna Taylort március 13-án a rendőrök nyolc lövéssel terítették le a saját lakásában, miközben neki személy szerint semmi köze nem volt az ügyhöz azon kívül, hogy egyszer az egyik gyanúsítottól kapott egy csomagot, amiben ruhák és cipők voltak.

A rendőrök éjjel, házkutatási parancs birtokában, de előzetes értesítés nélkül  – ez az Egyesült Államokban azt takarja, hogy kopogás és rendőri azonosítás nélkül – törtek rá az ápolónak tanuló fiatal nőre, akinek párja, a szintén afroamerikai Kenneth Walker a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett. Walkernak volt fegyvertartási engedélye, a rendőrök pedig nem egyenruhában voltak, így azonosítás hiányában nem is tudhatta, hogy rendőrök. Kentucky államban pedig érvényben van a „stand your ground” törvénye, azaz ha betörnek valaki otthonába, akkor jogosan védheti meg magát hivatalosan tartott lőfegyverrel.

Az Egyesült Államokban pedig nem túl nehéz fegyverhez jutni, a Gallup 2016-2018 közötti adatokkal dolgozó összesítése szerint az amerikai háztartások 43%-ában (!) van éles lőfegyver, azóta pedig ez a szám csak nőtt, elég ránézni az alábbi grafikonra, mely a havi fegyvervásárlások számát mutatja.

https://www.instagram.com/p/B-dTzFKBsrj/

A rendőrök – akik kábítószert és fegyvereket kerestek – azonnal fegyverrel válaszoltak és nyolc lövést eresztettek Taylorba. A tűzharcban az egyik rendőrt is meglőtték, súlyosan megsebesült, ám a rendőrök nem viseltek testkamerát, amelynek segítségével teljes egészében rekonstruálni lehetett volna a történteket. Kenneth Walkert letartóztatták, és hatósági személy elleni gyilkossági kísérletért vádat emeltek ellene, de azóta ezeket a vádakat már ejtették.

Taylor családja feljelentést tett az intézkedő rendőrök ellen, és kártérítést kért. Andy Beshear, Kentucky demokrata párti kormányzója „zavarba ejtőnek” nevezte Breonna Taylor halálának körülményeit és vizsgálatot ígért. Bár május végén a városi rendőrség vezetője elrendelte, hogy minden rendőrnek kötelező testkamerát viselnie, a vizsgálat még mindig folyamatban van.

Közben Louisville város tanácsa lépett. A városi tanács 26:0 arányban szavazta meg az értesítés nélküli házkutatás gyakorlatának betiltását. Greg Fischer, a város polgármestere a Twitteren közölte: amint az asztalán van a döntés, a rendelkezést azonnal aláírja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Washington Post / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »