Puskákkal a koronavírus ellen

Európai szemmel nézve meglehetősen nehéz logikát találni abban, hogyan lehet legyőzni a koronavírust lőfegyverekkel, de az Egyesült Államokban láthatóan ez nem is kérdés. Koronavírus? Vegyünk több puskát! A havi fegyvereladások száma új csúcsra ugrott.

Amikor az Egyesült Államokban kezdtek tömegessé válni a koronavírusos esetek, az emberek más országokkal szemben nem csak wc-papírból és húskonzervből kezdtek el bespájzolni, hanem fegyverekből és lőszerből is. Az alábbi grafikonon a fegyvereladások havi mennyisége látható, milliós nagyságrendben.

https://www.instagram.com/p/B-dTzFKBsrj/

Érdekes látni, hogy az első nagyobb megugrás Barack Obama 2008-as megválasztásához kötődik, majd néhány nagyobb nyilvánosságot kapó lövöldözés után ugrott meg a vásárlási kedv, de a márciusi koronavírus-input minden eddiginél erősebb volt, a Buzzfeed becslése szerint 2 milió fölé ugrott a vásárlások száma.

Van magyarázat

“Ha a következő hetekben rosszra fordulnak a dolgok és az emberek elkezdenek pánikolni, lázadni és fosztogatni, akkor a kormányzat és a rendőrség már nem tud megvédeni minket” – nyilatkozta az egyik vásárló az NPR rádiónak.

Azért a kormány keze is benne van a dologban, mert a fegyverboltokat az alapvető fontosságú üzletek közé sorolták a védelmi intézkedések meghozatalakor, azaz a kijárási korlátozások közepette is nyitva maradhatnak, ugyanúgy, mint Európában a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre közel 79 ezerrel 1 016 401-re nőtt a világban. A Covid-19-ben eddig 53 160-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 5904-en. A meggyógyultak száma 211 775, a csütörtök reggelinél 17 464-gyel több.

A fertőzés 181 országban van jelen, a legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 245 559, ami közel 29 ezerrel több, mint az előző napon volt.

Forrás: Marketwatch / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »