Az USA egyoldalúan döntött a németországi csapatkivonásról

A német kormányt nem vonták be a Németországban állomásozó amerikai csapatok kivonásával összefüggő döntésekbe – mondta a szövetségi kormány transzatlanti kapcsolatok ápolásáért felelős megbízottja vasárnap azokkal az amerikai sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a Németországban állomásozó amerikai katonák számának csökkentésére.

Peter Beyer német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy a német-amerikai kormányzati kapcsolatok utóbbi évekbeli alakulását tekintve nem teljesen meglepő a Németországban szolgáló 34 500 amerikai katona csaknem 30 százalékának megfelelő 9500 fős csapatkivonásról szóló hír, viszont – mint fogalmazott – „nagyon zavaró”, hogy a szövetségi kormány semmilyen tájékoztatást nem kapott ilyen tervekről.

Heiko Maas külügyminiszter tartózkodóan fogadta a The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai kormányzati forrásokra hivatkozó jelentését. A német diplomácia vezetője egy vasárnapi lapinterjúban kiemelte, hogy Németország és az Egyesült Államok szorosan együttműködő partnerek a transzatlanti szövetségben, de hozzátette, hogy „a kapcsolat bonyolult”.

„Tudomásul vesszük, ha kivonják az amerikai csapatok egy részét” – mondta Heiko Maas a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban. Aláhúzta, hogy a német kormány igen nagyra értékeli az évtizedek alatt kialakult katonai együttműködést, amely „mindkét ország érdekeit szolgálja”.

A The Wall Street Journal szerint Donald Trump arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy szeptemberig vonjanak ki 9500 katonát Németországból. A hírt csaknem valamennyi vezető külügyi szakpolitikus kommentálta Németországban.

Jellemző vélekedés, hogy a döntés hosszabb távon előnyös lehet Európa számára, hozzájárulhat Németország és az egész Európai Unió biztonság- és védelempolitikájának tartós átalakításához, önállóságának erősítéséhez. Ezt emelték ki a kormányzó kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokrata koalíciós társak (SPD) részéről is.

Egy további jellemző véleményáramlat szerint Donald Trump döntése a novemberi amerikai elnökválasztással hozható összefüggésbe, az újabb ciklusra pályázó politikus szavazatokat remél a csapatkivonástól, de valójában árt hazájának, mivel az USA nem csupán önzetlen segítségnyújtásként tart fenn bázisokat Európában –   különösen Németországban – hanem stratégiai érdekből is. Így például a Ramstein légitámaszpont nélkül az Egyesült Államok és az egész NATO kevésbé tudná érvényesíteni katonai erejét a közel- és a közép-keleti térségben – emelték ki például az ellenzéki Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »