Cuomo: a protestálókat meg kell különböztetni a fosztogatóktól

Keddi sajtótájékoztatóján New York kormányzója, Andrew Cuomo a rendőrséget okolta, mert nem vetett véget az amerikai nagyvárost a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni tüntetések mentén sújtó erőszaknak. Először fordult elő, hogy Cuomo különbséget tett a tüntetők, illetve az erőszakosan fellépők és fosztogatók között.

A kormányzó „jobb munkára” szólította fel New York rendőrségét, leszögezve, hogy véleménye szerint keddre virradóra a rendőrök nem léptek fel hatékonyan a fosztogatók és általában a vandálok ellen. „Csalódott és dühös vagyok azért, ami az éjszaka történt. Ezek a fosztogatók, a bűnözők mindenkinek ártanak” – hangoztatta.

Cuomo leszögezte: „a protestálókat meg kell különböztetni a fosztogatóktól”. Közölte, hogy New York városában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, segítve ezzel a rendfenntartó erők munkáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a kijárási tilalom nem a protestálóknak szól, nem a tüntetőket zaklatják ezzel”.

A demokrata párti politikus kifejtette, hogy ezekben a napokban több probléma összemosódik: a koronavírus-járvány, a békés tüntetések sora és a fosztogatások. Szerinte azonban el kell választani egymástól ezeket az ügyeket, és mindegyik külön választ, illetve intézkedéseket igényel. A békés tüntetőket Cuomo a támogatásáról biztosította. Mint fogalmazott: ezek az emberek „jobb Amerikát akarnak”.

New York város rendőrségének vezetője, Dermot Shea bejelentette, hogy a rendőrség biztosítani fogja, hogy „ne bűnözők uralják a várost”. Bill de Blasio, a város polgármestere pedig – utalva a keddre virradóra a rendőrök ellen elkövetett támadásokra – azt hangsúlyozta, hogy „bárki, aki rendőrre támad, mindannyiunk ellen intéz támadást”. Hozzáfűzte: „ez elfogadhatatlan és teljes erőnkkel küzdeni fogunk ellene”. A metropoliszban az éjjel 700 erőszakos tüntetőt tartóztattak le.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban, a városi rendőrség vezetője, Peter Newsham közölte: keddre virradó éjjel több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése, fosztogatás és betörés miatt. Muriel Bowser, Washington polgármestere bejelentette, hogy a városban kedden is érvényben marad a kijárási tilalom.

Wiliam Barr igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „jelentős előrehaladás történt a szövetségi főváros rendjének helyreállításában”. A tárcavezető azt ígérte, hogy még több erőforrást biztosítanak a rendfenntartó erők számára az erőszak elleni küzdelemhez mind Washingtonban, mind a környékén. „A kormányzat legalapvetőbb feladata, hogy biztonságot teremtsen az embereknek az életükhöz és jogaik gyakorlásához, s mi ennek a felelősségünknek a nemzet fővárosában eleget is fogunk tenni” – olvasható a közleményben.

Joseph Lengyel, a Nemzeti Gárda országos vezetője keddi sajtótájékoztatóján közölte: 29 tagállamban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban a gárda összesen 18 ezer tagját mozgósították, s várhatóan még többeket irányítanak majd az erőszakos tüntetők megfékezésére. Lengyel hozzáfűzte, hogy a gárda több mint 42 ezer tagja a koronavírus-járvány elleni küzdelemben segédkezik.

  • Előzmények:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »