Olasz szakértő: gyengülőben a koronavírus

Az új típusú koronavírus egyre inkább veszít az erejéből, a betegség sokkal kevesebb esetben halálos kimenetelű – mondta el vasárnap egy vezető olasz orvos.

“Valójában a vírus klinikailag már nincs jelen Olaszországban” – mondta Alberto Zangrillo, a milánói San Raffaele Kórház vezetője. “Az elmúlt 10 napban elvégzett koronavírus-tesztek során a fertőzés sokkal gyengébbnek bizonyult, mint 2 hónappal ezelőtt” – magyarázta a RAI közszolgálati televíziónak adott interjúban.

Ezt Matteo Bassetti, a Genovában található San Martino kórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője is megerősítette, mondván a vírus már nem olyan erős, mint néhány hónappal ezelőtt. “Nyilvánvaló, hogy ez a Covid-19 már nem ugyanaz, mint ami márciusban pusztított” – fogalmazott.

A kormány ugyanakkor továbbra is óvatosságra int, és arra kéri az egészségügyi szakértőket, hogy “amíg nincs a vírus eltűnésével kapcsolatos állítások alátámasztására szolgáló tudományos bizonyíték”, addig ne kiáltsák ki a győzelmet, mert “ez csak még jobban összezavarja az olaszokat”.

A politikai vezetők szerint most különösen fontos, hogy még jobban odafigyeljenek az emberek, lévén – mivel májusban folyamatosan csökkent a megbetegedések és a halálozások száma – Olaszország június 3-án teljesen újraindul: az olaszok szabadon utazhatnak az országon belül, sőt, a turizmust is megpróbálják beindítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek