Szerelmes levéllel már át lehet lépni a dán határon

Dánia hétfőn enyhített a határellenőrzésen több északi országgal, illetve Németországgal szemben, lehetővé téve a lezárások által elválasztott pároknak, hogy újra találkozzanak – feltéve, ha bizonyítani tudják, hogy legalább hat hónapja együtt vannak.

A dán rendőrség elmondása szerint a pároknak meg kell mutatniuk az egymással váltott üzeneteket vagy közös fényképeket, esetleg valamilyen személyes információval kell szolgálniuk a partnerükről. „Be kell mutatniuk egy fényképet vagy egy szerelmes levelet, utána mehetnek. Tudjuk, hogy ezek meglehetősen személyes dolgok, de biztosra kell mennünk” – mondta egy témában illetékes tisztviselő.

Noha ez alapvetően jó hír a hónapok óta „külön lévő” párok számára, a lépés rámutat néhány olyan problémára, amellyel a törvényhozók és a hatóságok szerte a világon szembesülnek, miközben fokozatosan újranyitják országaik határait – nevezetesen, hogy ki jöhet és ki nem?

Dánia március 14-én zárta le határait a külföldiek előtt, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését. Azóta több ízben láttak idős párokat a dán-német határon, akik egymás kezét fogva kávézgattak – persze szigorúan a határ két oldalán -, hogy kapcsolatban maradjanak egymással.

A döntést néhány törvényhozó máris számos kritikával illette: „Soha nem hallottam olyan országról, ahol a belépéshez intim üzenetek vagy fényképek bemutatására lett volna szükség a partner részéről” – fogalmazott egy ellenzéki képviselő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »