Az orlandoi élményparkok sem állnak egyhamar talpra a járvány után

A koronavírus-járvány az egész világgazdaságot súlyosan érintette, de talán a turizmus szenvedi el leginkább a negatív hatásokat. Arról szinte minden nap szólnak a hírek, hogy a légiközlekedési szektor szereplői az egész világon a túlélésért küzdenek, de kisebb közegeket nézve a floridai Orlando sem áll túl fényesen.

Itt található ugyanis a világ egyik leghíresebb élménypark kínálata, mely évi 75 millió látogatót vonzott a járvány előtt, akik évi 75 milliárd dollárt költöttek el olyan parkokban, mint a Disneyland, az Universal vagy a SeaWorld. Természetesen az egész környék üzleti modellje a látogatók kiszolgálására épült, így a parkok kényszerű bezárásával és a turizmus “nullázódásával” mindazok, akik a szektorban dolgoztak – szállodai alkalmazottak, pincérek, a parkok személyzete – és persze az őket alkalmazó vállalatok is bizonytalan jövő elé néznek.
⁠⠀
A távolságtartási szabályokat és az új takarítási, fertőtlenítési szabályokat az ilyen jellegű intézményekben meglehetősen nehéz betartani és tegyük hozzá – egy vidámparki látogatás nem arról szól, hogy felvesszük a maszkunkat és mindenkitől legalább kétméteres távolságot tartunk. Fentiekből következően ez a szektor az utolsók között lesz az újranyitási sorrendben.

Beszédes számok⁠⠀

A környékbeli hotelek kihasználtsága április elején 12,5%-os volt, 85%-ot zuhant az előző év azonos időszakához képest. Orange County – itt található Orlando – turisztikai adóbevétele a becslések szerint 31%-kal fog csökkenni. Összehasonlításképpen: a szeptember 11-i terrortámadás után 12% volt a csökkenés mértéke, a 2007-2009 közötti pénzügyi válság során pedig 15%-os.
⁠⠀
A munkanélküliségi ráta, ami februárban 2,9%-os volt, év végén várhatóan 10,1%-os lesz és valószínűleg csak 2023 elején éri el újra a járvány előtti szinteket. Persze csak akkor, ha sikerül valahogy kikecmeregni a mostani válságból.
⁠⠀
Simone Kuska, a független Florida Hotel and Conference Center értékesítési és marketing igazgatója szerint a cégük havi 1 millió dollárt veszít a kieső bevételek miatt.⠀
⁠⠀
“Itt voltam a 9/11-nél, itt voltam a 2008-as recessziónál, de ez rosszabb bárminél, amit eddig láttam.” – nyilatkozta.

Forrás: WSJ / Kitekintő / Instagram

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »