Előfeltételek nélkül juthatnak ESM-forrásokhoz az euróövezet tagjai

Az euróövezet állandó válságkezelési alapját igazgató Klaus Regling egy kedden ismertetett interjúban arról beszélt, hogy érdemes igénybe venni a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 240 milliárd eurós hitelprogramot, amely az övezet számos kormányának jelenthet a piacinál kedvezőbb finanszírozást.

Olaszország például 10 év alatt 7 milliárd euró, Spanyolország pedig 2 milliárd euró kamatkiadást takaríthat meg, ha a tőkepiacon elérhető más megoldások helyett az ESM-et választja. Azzal az olasz és a spanyol belpolitikában is előforduló ellenérvvel kapcsolatban, miszerint az ESM közreműködése egy válság kezelésében megbélyegzi a támogatott országot, ezért nem szabad a 2009-ben elmélyült államadósság-válság tanulságaként kialakított mechanizmusra támaszkodni, a német pénzügyi szakember elmondta, hogy a piacok pontosan ismerik az ESM működését, tudják, hogy „megbízhatóan és olcsón” biztosít pénzt. Így az ESM közreműködése nem aláássa, hanem erősíti az adott tagország iránti piaci bizalmat – mondta Klaus Regling.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nagy a törés az olasz belpolitikában az eurókötvények miatt

Végül a Bundesbank küzdhet meg a német alkotmánybírósággal

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány révén keletkezett gondok enyhítését szolgáló hitelprogram nem hasonlítható össze az államadósság-válság kezelésére összeállított hitelcsomagokkal, amelyek megszerzéséért szakpolitikai módosításokat, államháztartási szerkezeti átalakításokat kellett végrehajtani.

Most más a helyzet, „ezt a válságot nem téves politika idézte elő, így nem is lehet felelőssé tenni a kormányokat mindazért, ami történik”. Ezért nincs is más hitelfeltétel azon kívül, hogy a pénzt a járvánnyal kapcsolatban az egészségüggyel összefüggő kiadásokra kell fordítani – mondta az ESM vezetője.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsában május 8-án állapodtak meg a hitelprogram alapjairól. A tervek szerint az euróövezeti tagországok június 1-jétől férhetnek hozzá az ESM forrásaiból elkülönített 240 milliárd euróhoz, amelyből a hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát kitevő összeghez juthatnak úgynevezett készenléti hitel formájában.

A hitel 12 hónapig áll az igénylő rendelkezésére, de ezt a készenléti időt kétszer meg lehet hosszabbítani, hat-hat hónapra. A hitelprogram 2022 végéig tart, de ezen is lehet változtatni, meg lehet hosszabbítani, de akár hamarabb le is lehet zárni. Az esetlegesen felhasznált hitelt 10 év alatt kell visszafizetni.

Forrás: MTI

Friss hírek