Nyárra halasztották a szerb és észak-macedón választásokat

Szerbiában és Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az áprilisra tervezett parlamenti választásokat, ám az új fertőzöttek számának csökkenését látva a politikusok úgy döntöttek: itt az ideje folytatni a kampányt, a voksolásra pedig júniusban kerülhet sor.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 10 032-ről 10 114-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány kezdete óta a múlt szombat és vasárnap volt az első hétvége, amikor nem volt érvényben kijárási tilalom. Az emberek megrohamozták a kirándulóhelyeket, a helyi jelentések szerint sokan – ha viseltek is kesztyűt és maszkot – nem tartották be az előírt kétméteres távolságot egymástól. Hétfőtől újra megnyitottak az óvodák a nyugat-balkáni országban, és a június 21-i általános választások kampánya is megkezdődött.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 870-ről 884-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi néhány napban csak egy-két új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, hétfőre azonban 14-gyel nőtt a fertőzöttek száma, emiatt egészségügyi illetékesek aggodalmuknak adtak hangot. Arra kérték a koszovóiakat, hogy tartsák be az elővigyázatossági intézkedéseket annak érdekében, hogy az ország legyőzhesse a koronavírus-járványt.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 1622-ről 1642-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A kormányzó szociáldemokraták szerint mihamarabb meg kell tartani a parlamenti választást az országban, javaslatuk szerint a legmegfelelőbb időpont június 14-e lenne. Az államfő és a parlamenti pártok vezetői kedden tárgyalnak az elhalasztott választás új időpontjáról.

Montenegróban ötödik napja nincs új beteg, a járvány kezdete óta 324 fertőzöttet regisztráltak. Az országban működő utazási irodák fele juthat a csődbe a koronavírus-járvány miatt – közölte a montenegrói idegenforgalmi irodák szövetségének elnöke. Hozzátette: a kormány ugyan segítséget ígért a szektornak, de az biztosan nem lesz elég arra, hogy mindenkit megmentsenek.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 2090-ről 2130-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A gazdasági kamara szerint Bosznia gazdasága 4-5 százalékot eshet vissza az idén a járvány miatt, és az egyébként is magasnak számító, 18,5 százalékos munkanélküliség az év első felében jelentősen növekedhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »