Nem úszta meg a csődöt a Vapiano

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE), a német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket.

A Vapiano SE pénzügyi vezetője, Lutz Scharpe által jegyzett közlemény szerint a csődeljárást fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a kölni városi bíróságon. Egyben megkezdték annak vizsgálatát, hogy szükséges-e  leányvállalataik esetében is kezdeményezni az eljárást.

Felidézték, hogy március 20-án fizetésképtelenséget jelentettek, miután a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások tovább súlyosbították a társaság pénzügyi helyzetét. A likviditás helyreállításához 36,7 millió euróra lett volna szükség, de a meghatározó részvényesekkel és a társasággal együttműködő bankokkal nem sikerült megállapodásra jutni.

A megegyezés hiányában a világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított német állami programok forrásaira sem lehet pályázni, így nem maradt más választás, mint a csődeljárás. A közleményben hangsúlyozták, hogy a németországi és külföldi franchise partnereket nem érinti közvetlenül a Vapiano SE csődje.

A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első fél évében 196,6 millió euró bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el.
A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel, Magyarországon öt étterem működik, négy a fővárosban, egy pedig Győrben.

A Vapiano Magyarország március 20-án közölte, hogy a franchise formában működő magyarországi Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég akkori bejelentése.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »