Szerbiában is gazdasági mentőcsomagot jelentettek be

A szerb kormány több mint ötmilliárd eurós gazdasági mentőcsomagot jelentett be kedden az új típusú koronavírus-járvány okozta veszteségek kezelésére.

A mentőcsomagot Sinisa Mali pénzügyminiszter mutatta be. Mint közölte, az intézkedéscsomag Szerbia éves költségvetésének felét, a bruttó hazai termék 11 százalékát teszi ki.

A csomag részeként a szükségállapot ideje alatt a vállalkozók mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól, az utólagos törlesztés pedig csak 2021-ben kezdődhet meg. A mikro-, kis- és középvállalatok azon dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, a szükségállapot ideje alatt a minimálbérnek megfelelő havi fizetést kapnak. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy a legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatottság szinten tartása, így azok a vállalatok, amelyek a kormány kifejezett kérése ellenére a szükségállapot március 15-i kihirdetését követően a dolgozók több mint 10 százalékát elbocsátották, nem részesülnek támogatásban. A mikro-, kis- és középvállalatokat emellett gazdaságélénkítő hitelekkel is segítik.

A mentőcsomag részeként továbbá minden nagykorú szerb állampolgárt 100 euróval támogatnak.

A szerb kormány korábban már bejelentette, hogy április elsejétől 10 százalékkal megemelik az egészségügyi dolgozók bérét, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri négyezer dináros (12 240 forint) segélyt adnak. Azt is közölték, hogy a járvány ellenére Szerbia nem fogja csökkenteni sem a nyugdíjakat, sem a közszférában dolgozók bérét.

A korábbi előrejelzések szerint a nyugat-balkáni ország gazdasága az idén 4 százalékkal növekedett volna, a járvány miatt viszont várhatóan 2 százalékkal csökkenni fog.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »