Tévhitek a koronavírusról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

A koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van – függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől -, ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól. Utóbbi azért, mert nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe.

A kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a UV-lámpa kézen vagy más bőrfelületen történő használata pedig kerülendő, mert irritációt okozhat. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás – hangsúlyozták.

https://www.instagram.com/p/B-UieTUD42A/

Tudatták azt is, hogy a hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki, hogy a betegség nem gyógyítható antibiotikummal, de kórházi ápoláskor az esetleges bakteriális szövődmények megelőzésére alkalmazhatják, valamint hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni oltások nem védenek a vírus ellen.

Jelenleg nem létezik az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer, de néhány kifejezetten annak kezelését célzó módszert már vizsgálnak, a kutatók pedig világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén – írták.

Egy tévhit szerint, ha valaki köhögés nélkül legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét, az nem beteg. A WHO szerint valóban nehezére eshet nagy levegőt vennie annak, aki akut vírusfertőzésben szenved, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött.

Közölték azt is, hogy bár az idősek és krónikus betegséggel élők – például asztma, cukorbetegség, szívbetegség – esetében nagyobb a valószínűsége a fertőzés súlyosabb lefolyásának, a koronavírus bármilyen életkorú embert megfertőzhet, ezért a WHO azt javasolja, hogy mindenki védekezzen a vírus ellen.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »