Félrement a német mentőcsomag, káosz a bérleti piacon

Széles körben felháborodást okozott Németországban több óriásvállalat – például az Adidas, a Deichmann, a H&M és a Media Markt – azon döntése, hogy a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem fizetik ki bezárt üzleteik bérleti díját. A háttérben a rohamtempóban elfogadott német mentőcsomag hiányos szabályozása áll.

A koronavírus „arra tanít, hogy az önzőség kudarchoz vezet” – fogalmazott Olaf Scholz a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban, kiemelve: „irritáló, amikor nagyvállalatok csak úgy bejelentik, hogy nem fizetnek bérleti díjat”. A világjárvány „az együttműködés ideje”, a válságot csak közösen, összefogással és egymás iránti megértéssel lehet jól átvészelni, ezért tanácsos az egyoldalú döntések helyett egyeztetni – mondta a pénzügyminiszteri és alkancellári tisztséget betöltő politikus.

Kifejtette, hogy vannak ingatlanüzemeltetők, akik tárgyalást kezdeményeznek bérlőikkel és önként felajánlják a díjfizetés felfüggesztését, vagy beszállítók, akik meghosszabbítják a számlák kifizetésének határidejét, és vannak munkaadók is, akik az állami támogatást saját forrásaikból megfejelve küldik rövidített munkaidőre az alkalmazottakat. Ezeket a példákat lenne érdemes követni, a világjárvány megpróbáltatásával egy „nagy nemzeti erőfeszítéssel” kellene megküzdeni – mondta Olaf Scholz.

Mások kevésbé diplomatikusan reagáltak. Egy szociáldemokrata parlamenti (Bundestag) képviselő, Florian Post egy Twitter-üzenetében az Adidas bojkottjára szólított fel, és az üzenethez csatolt videóban elégetett egy Adidas márkájú sporttrikót. A gyártó bojkottjára szólított fel az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, Katarina Barley is, aki ugyancsak a Twitteren azt írta: „ocsmány húzás” a létfenntartási válságba kerülő bérlők megmentésére szolgáló szabály kihasználása egy olyan óriásvállalat részéről, amely csak tavaly 3,2 milliárd euró nyereségre tett szert.

Németországban a napokban vezették be, hogy a koronavírus-járvány miatt bajba került magánszemélyek és cégek áprilistól szeptemberig felfüggeszthetik, majd késedelmi kamat és egyéb költségek nélkül fizethetik meg lakásuk, üzlethelyiségeik vagy egyéb bérelt ingatlanuk albérleti díját. Azt is bevezették, hogy a díj elmaradása miatt szeptemberig nem lehet felmondani ingatlanbérleti szerződéseket.

A szabályokat a járvány alakulásától függően meg lehet hosszabbítani, legkésőbb 2021 tavaszáig. A szabályozó szándéka szerint az átmeneti előírás elsősorban a lakásbérlőket segítette volna – bevezetését pedig az indokolta, hogy a németek többsége, nagyjából 60 százaléka bérelt lakásban él.

Az Adidas szóvivője, Jan Runau a német ARD televízióban pénteken jelentette be, hogy a sportszergyártó átmenetileg felfüggeszti azon üzlethelyiségek bérleti díjának kifizetését, ahol zárva vannak a boltjaik, de azt is jelezte, hogy tárgyalnak a tulajdonosokkal.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter a Bildnek azt nilatkozta, hogy nagyon csalódott az Adidas döntése miatt, Jan-Marco Luczak a CDU jogi szóvivője pedig arra figyelmeztetett: a jogszabály megalkotóinak nem az volt a szándéka, hogy a pénzügyileg erős nagyvállalatokat mentestse a bérleti díjak megfizetése alól.

A svéd ruházati áruházlánc, a H&M – aminek 460 üzlete van Németországban – ugyanakkor elkerülhetetlennek nevezte a bérleti díjak fizetésének felfüggesztését, „amíg a helyzet tisztázódik”, de még egyértelműbben fogalmazott a Deichmann, az esseni bázisú cipőboltlánc, ők jelezték, hogy felfüggesztik a bérleti díjak kifizetését, mindaddig amíg a kormányzati intézkedések miatt zárva kell tartaniuk üzleteiket. A Deichmann azt is közölte, hogy szerintük a gazdasági károkat a politikailag felelős félnek – azaz az államnak – kell viselnie.

Tehát ez alapján nem csak a kifizetések halasztásáról lenne szó – később sem tervezik kifizetni a bezárások idejére esedékes díjakat. 

Forrás: DW / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »