Nem hatotta meg az amerikai tőzsdét a 3,28 milliós munkanélküli adat

Soha nem látott szintre, 3,28 millióra emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mert az új koronavírus által okozott járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések hirtelen megállították a gazdaságot és elbocsátási hullámot indítottak el. A tőzsdéket nem hatotta meg az adat, a Dow Jones index 875 pontos pluszban van. 

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 1 ezerrel, 3 millió 283 ezerre nőtt a március 21-én zárult héten – elemzők egymillió és négymillió közé várták az emelkedés mértékét.

Az adatok rögzítése óta soha nem fordult elő, hogy ilyen magas szintre kerüljön ez az érték. A korábbi történelmi csúcsot 1982 októberében mérték, akkor 695 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

https://www.instagram.com/p/B-Mqd9XFED_/

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak meredeken, 765 ezer 750-nel, 998 ezer 250-re nőtt a március 21-én zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. A munkaügyi tárca egyértelműen a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását, gyakorlatilag minden állam  az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként.

A szolgáltatások – főleg a szállás- és vendéglátóipar – mellett jelentősen nőtt az elbocsátások száma az egészségügyi és szociális ellátási ágazatban,  a művészeteket, a szórakoztatást és a szabadidős tevékenységeket szolgáló területek, a fuvarozási és a raktározási ágazatban, valamint a feldolgozóiparban is – áll a közleményben.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 101 ezerrel, 1 millió 803 ezerre nőtt a március 14-ével végződött héten, ami 2018. április 14. óta a legrosszabb érték. Elemzők 1 millió 708 ezres számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 27 ezer 500-zal, 1 millió 731 ezerre kúszott fel. Mindkét adat továbbra is kétmillió alatt áll, de a következő hetekben meredek emelkedés várható. A járvány valószínűleg véget vet az Egyesült Államok leghosszabb ideje, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziójának és munkaerőpiaci fellendülésének.

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma februárban még 273 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékra, 50 éves mélypontra süllyedt. Elemzők szerint márciusban meredek csökkenés várható.

A tőzsdéket viszont nem hatotta meg a rossz munkanélküliségi adat, a befektetők további gazdaságélénkítő lépésekre számítanak a munkanélküliség brutális emelkedése miatt. A szenátus nemrég fogadta el a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítését célzó, kétezer milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot is.

A Dow Jones index a kereskedés kezdete után egy órával 22.000 pont felett is járt, jelenleg 21,935 ponton, 3,5%-os pluszban áll a 30 részvényt tömörítő index.

Forás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »