Padlóra küldte az eurózóna gazdasági teljesítményét a koronavírus

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének kedden közzétett eredménye alapján márciusban a valaha regisztrált legnagyobb mértékű visszaesés következett be az euróövezet gazdasági teljesítményében a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt.

Az euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban 31,4 pontra zuhant a februári 51,6 pontról. A márciusi érték a legalacsonyabb lett az index vezetésének 1998 júliusi kezdete óta. Hasonlóan alacsony szinten – 36,2 ponton – 2009 februárjában állt utoljára a kompozit BMI.

A kompozit BMI mindkét összetevője – a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari is – esett márciusban az előző havihoz képest. A feldolgozóipari BMI 44,8 pontra, 92 havi mélypontra a februári 49,2 pontról, a szolgáltatóipari pedig 28,4 pontra, a valaha elért legalacsonyabbra a februári 52,6 pontról. Utóbbi eddigi legalacsonyabb értéke a 2009 februári 39,2 pont volt.

A márciusi feldolgozóipari BMI jobb lett a 39,0 pontos piaci várakozásnál, a szolgáltatóipari és a kompozit BMI viszont rosszabb. A piac 39,0 pontos szolgáltatóipari és 38,8 pontos kompozit BMI-t várt márciusra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Márciusban a globális gazdasági és pénzügyi válság legnehezebb szakaszát is messze meghaladó mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Különösen nagymértékű visszaesés volt tapasztalható Franciaországban és Németországban, de az euróövezet többi tagállamában is nagy gyengülés következett be, a kormányok gazdaságösztönző lépései ellenére is.

Williamson szerint a felmérésben begyűjtött adatok alapján két százalékos negyedéves GDP-csökkenésre lehet számítani az euróövezetben az első negyedévben. „A foglalkoztatás 2009 júliusa óta nem látott mértékben zuhan, a kilátások megítélése pedig a valaha mért legrosszabb a gazdasági szereplők körében, ami arra utal, hogy a kormányzati intézkedések nem javítottak a pesszimista hangulaton” – fogalmazott.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »