Válságstábbal készül a járvány terjedésére a német kormány

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, és a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

Németországban kedd este gyorsult fel a járvány terjedése, szerda estéig – 24 óra – alatt 7 új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további 3 embernél mutatták ki a kórokozót. Az esetek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Heinsberg járásra koncentrálódnak, ahol elsőként egy házaspárnál állapították meg a fertőzést. Egyelőre nem tudni, hogy miként jutott szervezetükbe a vírus. Az viszont biztos, hogy a lappangási idő alatt – az előző két hétben – igen élénk társasági életet éltek, részt vettek például egy farsangi ünnepségen, nagyjából 300 ember társaságában.

A házaspárral kapcsolatba került emberek közül eddig négyről derült ki, hogy megfertőződött. Három fertőzöttet Észak-Rajna-Vesztfáliában helyeztek el, a negyediket, egy katonát a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Koblenzben, a német véderő (Bundeswehr) központi kórházában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Több német városban fertőzésgyanús eseteket vizsgálnak

Franciaországban is másodlagos fertőzötteket azonosítottak

A hatóságok igyekeznek megtalálni mindenkit, akikkel a házaspár érintkezhetett a lappangási idő alatt. Arra kötelezik őket, hogy két hétre zárkózzanak be otthonukba, ne engedjenek be senkit és adjanak folyamatos tájékoztatást egészségi állapotukról – csütörtökön már több százan voltak ilyen otthoni karanténban. Ellátásukról rokonok, barátok gondoskodnak, a bevásárolt élelmiszereket és háztartási szereket csak a lakások, házak bejáratáig vihetik el. Az észak-rajna-vesztfáliai fertőzéssel összefüggő hat eset mellett további négy fertőzést állapítottak meg, valamennyit Baden-Württemberg tartományban.

Válságstáb alakult

A szövetségi kormány csütörtökön válságstábot alakított, az intézkedésről Jens Spahn egészségügyi miniszter és Horst Seehofer belügyminiszter számolt be Berlinben nemzetközi sajtótájékoztatón. Kiemelték, hogy a koronavírus körüli járványügyi helyzet az utóbbi két nap alatt jelentősen súlyosbodott, ezért az egész országban áttekintik, és szükség esetén frissítik a világjárvány – pandémia – esetére készített terveket.

Horst Seehofer aláhúzta, azzal kell számolni, hogy Európában és Németországban is tovább emelkedik a fertőzések száma. Az első a lakosság biztonsága, ez minden másnál, még a gazdasági érdekeknél is fontosabb – hangsúlyozta.

A belügyminiszter elmondta, hogy valamennyi újonnan érkező menedékkérőnél automatikusan elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet. Bevezetik azt is, hogy hogy a Kínából érkező repülőgépek mellett a Dél-Koreából, Japánból, Iránból és Olaszországból érkező járatok utasainak is kötelező kitölteniük egy úgynevezett kiszállókártyát, amelyen a többi között meg kell adniuk, hogy hol lesznek elérhetőek a következő két hétben. Tervezik, hogy ezt a megoldást a Németországba érkező nemzetközi buszok és vonatok utasaira is kiterjesztik.

Szigorú szabályok a rendezvényeken

A következő napokban megvizsgálják, az eddigiek mellett milyen új óvintézkedéseket kell bevezetni a nagy nemzetközi rendezvényeken. Ilyen például a berlini Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vására, amely március 4-én kezdődik. Arról már határoztak, hogy nem léphet be a rendezvényre senki, aki a megelőző két héten megfordult a járvány gócpontjaiként számon tartott területek bármelyikén.

Jens Spahn a többi között hangsúlyozta, hogy több ezer férőhely áll rendelkezésre a kórházak intenzív osztályain az esetleges fertőzöttek elhelyezésére, és bármikor tudják bővíteni a kapacitást. Ugyancsak csütörtökön Berlinben a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler elmondta, hogy az eddigi adatok alapján az új koronavírus veszélyesebb az influenzánál.

A halálozási ráta 1-2 százalékos, ami a tízszerese az influenzát jellemző 0,1-0,2 százaléknál, és a fertőzöttek mintegy 15 százalékánál súlyos tüdőbetegség keletkezik, ami szintén kimagasló arány.

Kiemelte: a legfontosabb a járvány feltartóztatása, hogy a szakemberek időt nyerjenek a hatékony gyógymódok és a vírus elleni oltás kifejlesztéséhez – mint mondta, nem valószínű, hogy még az idén sikerül kifejleszteni az új koronavírus elleni oltást.

A kórokozó decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 80 ezret, a halálos áldozatok száma megközelíti a 2800-at. A járvány több mint 30 országot ért el, Kínán kívül leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed, de már az Egyesült Államokban is azonosítottak másodlagos fertőzöttet, azaz olyan koronavírusos személyt, aki nem járt a gócpontok egyikében sem, hanem már az USA-ban kapta el a fertőzést.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »