Koronavírus: tovább szigorítják a karantént Hupejben

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén egyre mérséklődik a napi új fertőzöttek száma.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap éjfélig 2048 új megbetegedéssel 70 548-ra emelkedett. Ugyaneddig 105 új halálozást jelentettek, amivel a járvány halálos áldozatainak száma Kínán belül elérte az 1770-et.

A járvány gócpontjának számító Hupejen kívül – az ország többi részén – azonban a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

Hupej tartomány kormányzata vasárnap bejelentette, hogy még szigorúbb óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet.

A tartományban emellett – a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével – mindenféle közúti közlekedést betiltottak, továbbá korlátozni fogják az emberek számát az üzletekben, valamint a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására.

A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit.

https://www.instagram.com/p/B8oRSJxjuIe/

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását. Közben a szervezet által Kínába delegált nemzetközi szakértői csoport megkezdte az egyeztetéseket a kínai szakértőkkel.

Mi Fong, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. Ez a bizottság szerint a vírus elleni óvintézkedések hatásosságára utal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Peking a parlamenti ülésszak elhalasztását fontolgatja

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága február 24-én ülést tart annak eldöntésére, hogy a járványra tekintettel későbbre halasszák-e az eredeti tervek szerint március első hetében kezdődő parlamenti ülésszakot.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint az elhalasztásra vonatkozó javaslat bejelentése egyértelmű jele annak, hogy a parlamenti ülésszakot át is fogják helyezni egy későbbi időpontra. A lap egy meg nem nevezett, bennfentes forrásra hivatkozva azt írja, hogy az elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt van szükség, hiszen az eseményen közel 8 ezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »