Koszovónak még mindig nincs kormánya, akár új választás is jöhet

Két hónappal az előrehozott parlamenti választások után sem sikerült a két győztes pártnak megállapodnia egy leendő koalíciós kormányról, így akár az is előfordulhat, hogy újabb voksolást kell kiírni – írta több pristinai újság is hétfőn.

Az október 6-i szavazást az Albin Kurti vezette eddigi ellenzéki, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg, 32 helyet szerezve a 120 tagú törvényhozásban. A második helyen az eddig szintén ellenzéki, Isa Mustafa vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 29 megszerzett mandátummal.

A két párt már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, de azóta is csak annyit tudni, hogy Koszovó következő miniszterelnöke Albin Kurti lesz.

A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozza a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az, hogy ki legyen az ország következő köztársasági elnöke, miután Hashim Thaci államfő mandátuma 2021-ben lejár. Isa Mustafa azt szeretné, ha az új államfő az LDK-ból kerülne ki, míg Albin Kurti egyelőre nem hajlandó ennyire előre elkötelezni magát a leendő köztársasági elnök személye mellett, és korábban azt mondta, jobban szeretné, ha az új államfő párton kívüli személy lenne.

Emellett a minisztériumok elosztása sem biztos még. A lapok tudni vélik, hogy az Önrendelkezés azt szeretné, ha a leendő köztársasági elnököt ők nevezhetnék meg, a miniszterelnök pedig Albin Kurti lenne – cserébe az LDK-é lenne a házelnöki és egy miniszterelnök-helyettesi poszt, a tíz minisztériumon pedig fele-fele arányban osztoznának. Az LDK egyes politikusai is hajlandók lennének lemondani az államfő kinevezéséről, és a házelnöki posztot is az Önrendelkezésnek adnák, cserébe viszont a kormányfői széket követelnék maguknak.

Annak ellenére, hogy az Önrendelkezésnek és az LDK-nak hivatalosan még nem sikerült megállapodnia, Hashim Thaci december 26-ára összehívta a parlament alakuló ülését. Ezt követően az államfő által kormányalakítással megbízott politikusnak 15 napja lesz arra, hogy bemutassa kormányát, és azt a képviselőház el is fogadja. Amennyiben nem sikerül, az államfő mást bíz meg kormányalakítással, utóbbi jelölt sikertelensége esetén pedig ismét előrehozott választást kell kiírni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek