Ismét tízezrek tüntettek Babis ellen Prágában

Tízezrek követelték kedden este Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondását és távozását a politikából.

A kormányfő elleni újabb tüntetést ismét a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil csoport kezdeményezte. A rendezők szerint a Vencel téren megjelent tüntetők száma meghaladta a 80 ezret, a rendőrség 35-40 ezerre becsülte a részvételt.

A cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis ezt elutasítja, s azt állítja, hogy Csehország elleni politikai támadásról van szó.

A bizalmas dokumentum részletei kiszivárogtak a cseh sajtóba, s az ellenzék és a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli. További fejlemény, hogy Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el. Így az ügy, amelyben Babist az uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják, folytatódik.

Prága, 2019. december 10.
Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelik a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás prágai megmozdulásán 2019. december 10-én. A tízezrek részvételével zajló tüntetés szervezői összeférhetetlennek tartják Babis politikai szerepvállalását a vállalkozói tevékenységével, ezért szerintük vagy meg kellene válnia vagyonától, vagy távoznia kellene a kormány éléről. A kormányfő az Agrofert Holding tulajdonosaként Csehország második leggazdagabb embere.
MTI/EPA/Martin Divisek

A tüntetés szónokai – köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke – felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből.

A tüntetők ezrei a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, aminek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »