Trump terrorszervezetté nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket

Az amerikai kormány a mexikói drogkartellek terrorista csoportokká nyilvánítását tervezi – jelentette ki Donald Trump egy kedden sugárzott rádióinterjúban.

Az amerikai elnök elmondta: az elmúlt három hónapban ezen dolgozott, és a feladat nem könnyű, aprólékos munkát igényel. Trump arra a kérdésre, hogy az erre vonatkozó végső döntést mikor hozzák meg, csupán annyit közölt, hogy a közeljövőben. Kitért a válasz elől arra a kérdésre is, hogy a drogkartellek ellen is indítanak-e a terroristák elleni harcokban már alkalmazott dróntámadásokat.

Trump már márciusban, a Breitbart News című jobboldali orgánum munkatársainak azt mondta, hogy „nagyon komolyan fontolóra vette” a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását.

Republikánus törvényhozók régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Chip Roy texasi képviselő és Mark Green, Tennessee képviselője márciusban fel is vetette a javaslatot, hogy terroristáknak „kijáró” szankciókkal sújtsák a kábítószer-kereskedő csoportokat, de a kezdeményezés akkor abbamaradt. Azóta ismét felerősödtek a terroristává nyilvánítást követelő hangok, és immár demokrata párti politikusok körében is.

Bavispe, 2019. november 6.
A vidéki taktikai műveleti erők tagjai az észak-mexikói Sonora térségében, Bavispe közelében elkövetett gyilkosság helyszínén 2019. november 5-én, ahol egy nappal korábban kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg. A tettesek valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai voltak.
MTI/EPA/EFE/Luis Torres

Az Egyesült Államok törvényei szerint terrorszervezetnek minősülnek az olyan csoportok, amelyek terrorakciókat hajtanak végre, vagy megvannak az eszközeik terrorakciók végrehajtására, valamint veszélyeztetik amerikai állampolgárok életét vagy az amerikai nemzet biztonságát.

Ha egy személyt, vagy egy csoportot terroristának nyilvánítanak, akkor ezek az emberek nem léphetnek be az Egyesült Államokba és amerikai állampolgároknak tilos tudatosan támogatást nyújtaniuk nekik.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter helyi idő szerint kedden válaszul kijelentette: Mexikó „soha nem fogja elfogadni a szuverenitásának megsértését jelentő lépéseket”. „Határozottan fogunk fellépni. Már továbbítottam az álláspontomat az Egyesült Államoknak, valamint a határokon átívelő bűnözés elleni fellépésre vonatkozó állásfoglalásunkat” – írta egy Twitter-bejegyzésben.

„Az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet” – tette hozzá.

A mexikói külügyi tárca ezt megelőzően egy közleményben arról tájékoztatott, hogy „a lehető leghamarabb” magas szintű találkozót szeretne az Egyesült Államokkal, hogy ismertesse álláspontját Trump kijelentését követően. A mexikói külügyminiszter kapcsolatba fog lépni amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval, hogy megvitassa vele ezt a nagyon fontos kérdést – pontosított a tárca.

„A mexikói kormány folytatja diplomáciai munkáját egy olyan megegyezés érdekében, amely az együttműködés és a hírszerzés révén biztosítja mindkét ország biztonságát” – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »