Iránban már a tüntetések ellen is tüntetnek

A múlt heti tiltakozó megmozdulások után hétfőn hatalmas tüntetést tartottak Teheránban a hatóságok felhívására a „zavargások” ellen, amelyeket a benzinárak emelése váltott ki, és amelyekért az iszlám köztársaság a külföldi „ellenségeit” vádolta.

„Ennek a háborúnak vége” – mondta Hoszein Szalami dandártábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnoka a „Le Amerikával!”, „Le Izraellel” és „Le a lázadókkal!” jelszavakat skandáló tömeg előtt. „Legyőztétek az Arrogancia államait!”– tette hozzá a tábornok. Az iráni forradalmi szóhasználatban ezzel a kifejezéssel az Egyesült Államokat és szövetségeseit illetik.

Teherán állítása szerint helyreállt a nyugalom a november 15-én kitört tiltakozó megmozdulások és erőszakcselekmények után, amelyeket a 2018 augusztusától újból bevezetett amerikai szankciók kiváltotta gazdasági válság közepette váratlanul bejelentett üzemanyag-áremelés váltott ki.

A hétfői nagygyűlés résztvevőinek számáról nem adtak pontos becsléseket, de a tömeg megtöltötte a Forradalom teret, és elárasztotta az odavezető sugárutakat.

Rezsim-párti tüntetők éljeneznek és a magasba emelik Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének képét a teheráni Forradalom téren 2019. november 25-én. (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

A hatóságok által november 16-án lekapcsolt internet hétfő délutánig még mindig nem állt teljesen helyre. Az iráni hatóságok szerint öten haltak meg a zavargásokban, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet elmondása alapján azonban több mint száz tüntető vesztette életét a rendvédelmi szervek fellépése következtében.

Az iráni vezetés napok óta azt hangoztatja, hogy a tiltakozó mozgalom, amely során benzinkutakat, rendőrkapitányságokat, mecseteket és középületeket támadtak meg, külföldről szervezett „összeesküvés” volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »