Folytatódik a szólásszabadság elleni kampány Szaúd-Arábiában

A szaúdi hatóságok őrizetbe vettek nyolc embert – zömében értelmiségieket -, amit hírügynökségek a szólásszabadság elfojtására irányuló, két éve folyó kampánnyal hoznak összefüggésbe.

A nyolc ember őrizete vételéről a londoni székhelyű szaúdi emberi jogi szervezet (ALQST) forrásai adtak hírt hétfőn. Az érintetteket a múlt héten civil ruhás rendőrök vitték el rijádi és dzsiddai otthonaikból. A kényszerintézkedést semmivel nem indokolták, és egyelőre a szaúdi kormány tájékoztatási irodája sem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.

Rijád váltig tagadja, hogy az országban politikai foglyok lennének, de magas beosztású kormányilletékesek azt mondták, hogy a társadalmi rend fenntartása miatt szükség van az aktivisták megfigyelésére és esetleges őrizetbe vételére. Az őrizetbe vett személyek értelmiségiek – egyesek közülük közírók, akik cikkeket jelentettek meg, vagy szerepeltek a tévében, míg a többiek üzletemberek.

A jövő év elejétől egy éven át Szaúd-Arábia tölti be a G20-ak soros elnöki tisztét, és közben szembesülnie kell az emberi jogi helyzetét érő kemény kritikákkal. Az abszolút monarchiát Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása, jogvédő nők letartóztatása, valamint jemeni polgárháborús szerepvállalása miatt is bírálják. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet október eleji jelentésében azt írta, hogy Hasogdzsi meggyilkolása után sem szűnt meg Szaúd-Arábiában az újságírók, a jogvédők és a civil társadalom szereplőinek elnyomása, és legalább 30 olyan ember van rács mögött, akiknek csupán annyi volt a „bűnük”, hogy éltek a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés jogával.

Mohamed bin Szalmán trónörökös tett ugyan a gazdasági és társadalmi nyitottságot szolgáló intézkedéseket, de a szaúdi hatóságok továbbra is üldözik a rendszerbírálókat – emlékeztet kommentárjában a Reuters. A helyzet odáig fajult 2017 szeptemberében, hogy ismert muszlim hitterjesztőket vettek őrizetbe, és egyesekre közülük halálbüntetés vár. Két hónappal később a korrupcióellenes kampány keretében üzletembereket és magas beosztású kormányilletékeseket vettek őrizetbe. Egyesek ezt hatalmi játszmának tartották, szerintük a trónörökös így számolt le politikai riválisaival.

2017 közepén számos jogvédő nőt vettek őrizetbe, rögtön azután, hogy Rijád engedélyezte a nőknek a gépkocsivezetést. A helyi média hazaárulónak bélyegezte őket, és egy bíróság közülük többek ellen vádat emelt amiatt, hogy kapcsolatba léptek külföldi újságírókkal. 2018 áprilisában rács mögé kerültek azok is – nyolc ember, köztük két amerikai állampolgár -, akik támogatásukról biztosították az őrizetbe vett nőket.

Szaúd-Arábiában tilos tiltakozó megmozdulások megtartása, pártok alapítása és szakszervezetek működtetése. A sajtó a hatóságok ellenőrzése alatt áll, az uralkodó család bírálata pedig börtönnel sújtható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »