A románok sikeresen megleckéztették a PSD-t

A bukaresti lapok szerint nem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként újabb mandátumot szerző Klaus Iohannis jobboldali államfő győzött, hanem az utóbbi három évben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) populista politikája szenvedett megsemmisítő vereséget a romániai elnökválasztáson.

A liberális Adevarul hasábjain hétfőn megjelent elemzésében Mircea Morariu erkölcsi jelentőséget tulajdonít annak, hogy Iohannis kétszer annyi szavazatot kapott, mint szociáldemokrata ellenfele, Viorica Dancila, a PSD elnöke. Szerinte ez azt jelzi, hogy a románok nem hagyták megvesztegetni magukat. Úgy értékelte: az elítélt Liviu Dragnea kezére került PSD a 2016-os parlamenti választások után bér- és nyugdíjemelésekkel próbálta elfogadtatni a románokkal az igazságszolgáltatás bedarálását, a teljes államapparátus elfoglalását, a választók azonban megleckéztették azokat, akik „törvénytelen háborút indítottak saját népük ellen”.

A jobboldali G4Media.ro portál főszerkesztője, Dan Tapalaga szerint a románok a szabad világhoz és Európához tartozás jogát védték meg, és azon eltökéltségük „mentette meg” őket, amellyel az utcai tüntetéseken és a szavazófülkében is kiálltak az 1989-ben visszaszerzett jogaikért. Szerinte a románok tüntetőleg hátat fordítottak annak a pártnak, amely az utóbbi években felforgatta az országot, most viszont nagy a kockázata, hogy az újraválasztott elnök „uralkodóként” fog viselkedni, hiszen minden hatalom – a kormány és a parlament is – az ölébe hullott.

Catalin Tolontan, a Libertatea című bulvárlap vezércikkírója is arra a felelősségre figyelmeztet, amely most a jobboldal vállát nyomja, hiszen szerinte nehéz lesz ígéretei szintjére emelkednie. A szerző rámutatott: a jobboldal sosem volt képes Romániában több cikluson keresztül megtartani a kormányzást, mert nem volt elég hatékony, mindig csalódást okozott.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Digi 24 hírtelevízió által megszólaltatott Cristian Tudor Popescu publicista úgy értékelte: érettebbé váltak a román választók, „tapasztalatra tettek szert a szavazás mesterségében”. Szerinte a PSD szavazásellenes párt, a „sekély vizet szereti”, vagyis csak akkor ér el jó eredményt, ha alacsony a részvétel, mert saját, a szociális gondoskodásra szoruló, a szegénység fogságban tartott táborát mindig ki tudta hajtani az urnákhoz. Ezért „reménykeltőnek” nevezte, hogy a hideggel és a távolmaradásra biztató PSD-s „manipulációval” is dacolva sokan elmentek szavazni.

A Deutsche Welle román adásának honlapján Petre Iancu az új, nyugati, modern Románia, egy „újjászülető állam” elsöprő győzelmeként üdvözölte a választás eredményét. A szerző a hazugságok bajnokának, hamis illúziók letéteményesének nevezte a PSD-t, amely lerombolta a demokrácia intézményrendszerét, lehetővé téve, hogy egy bűnözői csoport kirabolja az államot. A külföldre űzött románok részvételi rekordjukkal csattanós választ adtak az elszenvedett megaláztatásra, a választás eredménye pedig azt jelzi, hogy az országnak gyökeres változásra van szüksége. „Ha viszont Klaus Iohannis rápihen a győzelemre, az sokba fog kerülni, a számlát pedig ismét a román népnek kell majd megfizetnie” – vélekedett a Deutsche Welle publicistája.

Bukarest, 2019. november 25.
Klaus Iohannis román államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, miután győzött a román elnökválasztás második fordulójában Bukarestben 2019. november 24-én. Balról Ludovic Orban miniszterelnök.
MTI/AP/Vadim Ghirda

A PSD-hez közel álló Cotidianul vezércikkírója, Cornel Nistorescu titkosszolgálati beavatkozást sejt az eredmény mögött: szerinte a romániai elnökválasztás az Európai Unió döntéshozói és a titkosszolgálatok által hosszú ideje előkészített „művelet” volt. Mint írta, ezek az erők régóta dolgoztak azon, hogy lejárassák az üzleti nyereség külföldre menekítését akadályozó PSD-t, és eltávolítsák az útból azokat, akik akadályozzák számításaikat. „A többség persze azt hiszi, hogy a demokrácia megerősítéséhez járult hozzá szavazatával, anélkül, hogy megértené: tálcán kínálja fel a Nyugatnak országa nyersanyagait és szürkeállományát” – írta Nistorescu.

A diaszpóra is megbüntette a PSD-t

A romániai elnökválasztáson részvételi rekordot döntő román diaszpóra csaknem 94 százaléka Klaus Iohannis jobboldali államfő újraválasztását támogatta szociáldemokrata kihívójával, Viorica Dancila exminiszterelnökkel szemben – derült ki hétfőn, a külföldön leadott voksok 98 százalékának összesítése nyomán.

A második fordulóban több mint tízmillió román állampolgár szavazott, és minden tizedik voksot külföldön adták le. A diaszpórában 944 ezren járultak urnához, csaknem annyian, mint a fővárosban, ahol – a pótlistára felírt 143 ezer szavazóval együtt – 977 ezren adták le voksukat vasárnap.

Dacian Ciolos volt miniszterelnök, az elnökválasztás második fordulójában Iohannis mögé felsorakozott jobbközép USR-PLUS szövetség társelnöke – a diaszpóra részvételi rekordját kommentálva – a leadott szavazataik számával arányos parlamenti képviseletet sürgetett a külföldön élő románok számára. Szerinte a vasárnapi voksolás részvételi adataiból egyértelművé vált, hogy a bukaresti parlamentben a mandátumok tíz százaléka a diaszpóra képviselőit és szenátorait illeti meg.

A 136 tagú szenátusban két helyet, míg a 329 tagú képviselőházban 4 helyet tartanak fenn jelenleg a mintegy négymilliósra becsült román diaszpóra számára. Az 1 millió 800 ezer választópolgárral rendelkező Bukarestnek ezzel szemben 13 szenátora és 29 képviselője van.

A bukaresti média szerint a külföldön élő románok a szavazófülkében vettek elégtételt a román központi és a helyi államapparátusba mélyen beágyazódott, az utóbbi három évben is kormányon lévő Szociáldemokrata Párton amiatt, hogy az otthoni reménytelenség szülőföldjük elhagyására késztette őket, illetve azért az erőszakos karhatalmi fellépésért, amellyel a PSD-kormány feloszlatta a diaszpóra 2018 augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetését.

A központi választási bizottság által hétfő délelőtt közölt – a hazai és külföldi választókörök 99,7 százalékában leadott voksokat összesítő – részeredmények szerint a romániai elnökválasztás vasárnap lezárult második fordulójában Iohannis az érvényes voksok 65,9 százalékát, míg Dancila a szavazatok 34,1 százalékát szerezte meg.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »