A bolíviai elnök elhagyta a süllyedő hajót

Elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban – tudatta helyi idő szerint hétfő éjjel a mexikói külügyminiszter.

“Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

La Paz, 2019. november 10.
Evo Morales bolíviai exelnök sajótájékoztatót tart La Pazban 2019. november 10-én, ahol bejelentette a választások megismétlését és egy új választási bizottság felállítását.
MTI/AP/Juan Karita

Bolíviában közben a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezése érdekében, mert éjszaka több helyen “elszabadult a pokol” a fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy “most itt a polgárháború”.

A baloldali Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután a választásokat követő három hétben véres tüntetések söpörtek végig az országon, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről, mert az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokat és potenciális csalást észlelt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén, ő volt az ország első őslakos államfője.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek