Összejön az EU és Szingapúr közti szabadkereskedelmi egyezmény

Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták a délkelet-ázsiai országok közül elsőként Szingapúrral megkötött kétoldalú kereskedelmi megállapodást, melynek értelmében – a november 21-i hatályba lépést követően – Szingapúr el fogja törölni az uniós termékekre vonatkozó valamennyi még meglévő vámot – közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

A kereskedelmi megállapodás további lehetőségeket biztosít az uniós szolgáltatók számára, többek között olyan ágazatokban, mint a távközlési, a környezetvédelmi és a mérnöki szolgáltatások, az informatika, valamint a tengeri szállítás. Az egyezmény továbbá lehetővé teszi majd azt is, hogy 190 földrajzi árujelzővel ellátott európai élelmiszer- és italtermék jogvédelmet élvezhessen.

Szingapúr beleegyezett, hogy a kulcsfontosságú ágazatokban a vámok mellett kereskedelmi akadályokat is elhárít, például a személygépkocsikra és számos elektronikus készülékre vonatkozó uniós biztonsági vizsgálatok elismerése, valamint az uniós vállalkozások textilekhez használt címkéinek elfogadása révén.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos elmondása szerinta megállapodás – amely szigorú rendelkezéseket tartalmaz az emberi jogok, a munkavállalói jogok és a környezet védelme kapcsán – előnyös lesz a munkavállalók, a gazdálkodók, valamint mérettől függetlenül a vállalkozások számára, Európában és Szingapúrban egyaránt.

Malmström tájékoztatása szerint ezzel a megállapodással együtt 16 uniós kereskedelmi egyezmény jött létre az elmúlt öt évben. Így összesen 73 partnerországra kiterjedő 42 kereskedelmi megállapodás van érvényben, melyek az EU teljes kereskedelmének egyharmadát teszik ki.

Az EU és Szingapúr emellett beruházásvédelemi megállapodást is kötött, amely azt követően léphet majd hatályba, hogy valamennyi uniós tagállam saját nemzeti eljárásának megfelelően megerősítette.

  • Előzmények:

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a délkelet-ázsiai régióban Szingapúr az EU messze legjelentősebb kereskedelmi partnere: a teljes kétoldalú árukereskedelem értéke több mint 53 milliárd eurót, a szolgáltatáskereskedelem értéke pedig 51 milliárd eurót tesz ki.

Több mint 10 ezer uniós vállalkozás telepedett le Szingapúrban és használja központként az országot az egész csendes-óceáni térség kiszolgálására. Ezenkívül Szingapúr az Ázsiába irányuló európai beruházások első számú célpontja; az EU és Szingapúr közötti beruházások az elmúlt években gyorsan növekedtek: 2017-ben a kombinált kétoldalú beruházások volumene 344 milliárd eurót ért el.

Forrás: MTI

Friss hírek