BRICS-csoport: Kína és India elhúzott, a többiek lemaradtak

A Standard & Poor’s Global Ratings elemzői szerint nincs létjogosultsága a fejlődő világ öt vezető országát (Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot) összefogó BRICS-csoport fennmaradásának, mégpedig a tagok fejlődésének ütemében tapasztalható lényeges eltérések miatt.

A BRICS-csoport országaiban él a Föld lakosságának 42,6 százaléka, itt állítják elő a világ hazai össztermékének (GDP) 21 százalékát, és ezek az országok együttesen a világ devizatartalékának közel felét birtokolják.

Az S&P véleménye szerint az öt ország hosszú távú gazdasági fejlődési tendenciájának különbözősége miatt a BRICS már nem tekinthető logikus gazdasági csoportnak. Az elmúlt csaknem két évtizedben Kína és India gazdasági növekedése jóval nagyobb volt a vártnál, miközben Brazília, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság csalódást okozott.

A Bloomberg hírügynökség várakozása szerint idén Kína és India GDP-je legalább 6 százalékkal nő, miközben Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság és Oroszország gazdasági teljesítménye csupán mintegy 1 százalékkal bővül.

Az akkor még Dél-Afrika nélküli, négy országot összefogó BRIC szót a Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza, Jim O’Neill használta először 2001-ben. A Goldman Sachs akkor azzal számolt, hogy 2050-re a BRIC országok együttes gazdasági eredménye lekörözi a leggazdagabbnak számító országok teljesítményét. Erre jelenleg azonban esély sincs.

Az eredetileg négy BRIC-ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) külügyminiszterei 2006 szeptemberében találkoztak New Yorkban, melyet további magas szintű találkozók sorozata követett.

A BRIC-országok első csúcstalálkozóját 2009 júniusában tartották az oroszországi Jekatyerinburgban. A csúcstalálkozó fókuszában a globális gazdasági helyzet javításának eszközei, a pénzügyi intézményrendszer reformja, továbbá a négy ország még hatékonyabb jövőbeni együttműködésének kérdései álltak. A tagok bejelentették egy új globális tartalékdeviza létrehozásának szükségességét.

A jekatyerinburgit követően minden évben egy csúcstalálkozót rendeztek, amelyeknek mindig más tagország adott helyszínt. A Dél-afrikai Köztársaság 2010. december 24-én vált a társulás tagjává, ami után az országcsoport nevét BRICS-re változtatták.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »