Orosz ütközőzóna lesz Északkelet-Szíriában

Oroszország csapatokat telepített Északkelet-Szíriába az előrenyomuló szíriai kormányerők, illetve a török hadsereg és szövetségesei közé, hogy kitöltse az amerikai kontingens távozása miatt keletkezett űrt, és elejét vegye Ankara és Damaszkusz fegyveres összecsapásának.

A Ria Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közölte: az orosz katonai rendőrség alakulatai járőröznek a szíriai és a török hadseregek között. A közlés szerint a szíriai hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát. Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja, az orosz erők a török hadsereggel egyeztetik járőrtevékenységüket.

Az orosz védelmi tárca kedden közölte, hogy az amerikai csapatok az iraki határ irányában elhagyták két, Dadat és Umm-Mial közelében található szíriai bázisukat Manbídzs térségében. A támaszpontokra időközben a szíriai hadsereg vonult be.
A SANA szíriai hírügynökség közölte: az amerikai csapatok elhagyták a Haszeke tartományban található Tell-Bejdar település határában lévő bázisukat is.

Az amerikai intézkedés lényegében sorsára hagyta az Egyesült Államok addigi szövetségesét, az északkelet-szíriai kurdokat, és megnyitotta Törökország előtt az utat az ellenük indított katonai beavatkozás előtt.

  • Előzmények:

A pártfogó nélkül maradt kurdok az Oroszország támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz fordultak támogatásért. A köztük létrejött egyezség értelmében a szír csapatok bevonultak a Haszeke tartománybeli Tell-Tamír, a Rakka tartománybeli Tabku és az Aleppó tartománybeli Manbídzs városba, hogy megvédjek ezeket a török hadműveletektől.

Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban – mint mondta – senki sem érdekelt.

Forrás: MTI/AP/Reuters/Hszinhua

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »