Előkerült a könnygáz az ecuadori tüntetéseken

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban a kormány megszorító intézkedései ellen.

A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert a rendőrség nagy erőkkel védi. A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért. A fővárosinál békésebb, de szintén több ezres tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.

María Paula Romo ecuadori belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt napok erőszakos tüntetésein több, mint négyszáz ember – köztük 86 rendőr – sérült meg, de senki sem vesztette életét. A hatóságok által őrizetbe vettek száma 714-re nőtt, de sokakat elengedtek. Romo szerint a zavargások idején több tucat elítélt szökött meg Portoviejo város börtönéből. Több, mint ötven szökevényt elfogtak, és a hatóságok most ellenőrzik, hogy szökésben van-e még valaki.

Quito, 2019. október 10.
Kormányellenes tüntetők tiltakoznak Lenín Moreno elnök gazdaságpolitikája ellen Quitóban 2019. október 9-én. A korábbiaknál is hevesebb zavargások során a fővárosban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. Az országos tömegtüntetések és közlekedési sztrájk az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki hét nappal korábban. A 30 napos szükségállapottal párhuzamosan éjszakai kijárási tilalom van érvényben.
MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar

Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, székhelyük mindössze egy napig volt Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba.

Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.

Kedd este Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás – akkor már üres – épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.

A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Duplázódó dízelárak miatt áll a bál Ecuadorban

Forrás: MTI/AFP/AP/TASZSZ

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »