Egyre több uniós ország állítja le törökországi fegyverexportját

Franciaország szombaton bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti azoknak a hadieszközöknek a törökországi exportját, amelyeket a török hadsereg bevethet szíriai offenzívája során.

A francia védelmi és külügyminisztérium közös közleményében határozottan elítélte a török offenzívát, amely Párizs szerint veszélyezteti a terrorellenes nemzetközi koalíció eddigi eredményeit. A közleményben egyúttal figyelmeztették Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot fenyegeti. Aláhúzták: az Európai Unió tagállamai a külügyminiszterek hétfői luxembourgi találkozóján alakítanak ki egységes álláspontot az offenzíva ügyében.

Szombaton Berlin is betiltotta a Törökországba irányuló fegyverexportot az északkelet-szíriai offenzíva miatt. Törökország Németország legfontosabb felvevőpiaca a hadieszközök terén. Németország 2018-ban csaknem 243 millió euró értékben exportált fegyvereket Törökországba, ami a német fegyverexport mintegy harmadát tette ki – írta honlapján a Bild am Sonntag című német lap. Pénteken a holland kormány jelentett be hasonló lépést.

„Az északkelet-szíriai török katonai offenzíva miatt a szövetségi kormány úgy döntött, hogy nem engedélyezi azoknak a hadieszközöknek az exportját, amelyeket Törökország Szíriában vethet be” – mondta el a német diplomácia vezetője.

Maas emlékeztetett arra, hogy Berlin 2016-ban már szigorított a Törökországba irányuló fegyverexporton, a 2018 elején a szíriai Afrín ellen indított török offenzíva után pedig fokozódott ez az irányvonal. Eddig azonban nem került sor a fegyverexport felfüggesztésére, sőt az idei év első négy hónapjában Ankara 184,1 millió euró értékben vásárolt fegyvereket Németországtól. Ezzel a NATO-tag Törökország a tavalyihoz hasonlóan Berlin első számú partnerének számít a fegyverexport terén.

A fegyverembargók hírére Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankara eltökéltségének hangsúlyozásával reagált. A tárcavezető rámutatott: az offenzíva tétje a túlélés, és az sem tántorítja el Törökországot, ha magára marad, és szövetségesei – szavai szerint – a terroristákat támogatják.

Ankara terrorszervezetként tartja nyilván a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely kiemelkedő szerepet tölt be a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetségben. A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven, október 8-án hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva elősegítse a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »