Vizsgálat indult Rudy Giuliani ellen ukrajnai tevékenysége miatt

Manhattani szövetségi ügyészek vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, megsértette-e Rudy Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje az amerikai lobbitevékenységre vonatkozó törvényeket ukrajnai tevékenységével – jelentette helyi idő szerint péntek éjjel a The New York Times című amerikai lap.

A vizsgálat kapcsolatban áll azzal, hogy Giuliani két ismerősét a héten őrizetbe vették, mert a vád szerint megsértették a választási finanszírozásra vonatkozó törvényt, mert külföldről, Ukrajnából származó pénzt utaltak egy fedőcégen keresztül republikánus politikusoknak és egy Donald Trump újraválasztásáért dolgozó szervezetnek.

A volt new yorki polgármester, Rudy Giuliani (balra), jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje az amerikai elnök társaságában a Trump International Golf Club területén, Bedminster Townshipben, New Jersey államban, 2016. november 20-án. EPA/PETER FOLEY ALTERNATIVE CROP

Emellett az eljárásnak köze van ahhoz is, hogy tavasszal idő előtt visszahívták Kijevből az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetét, Marie Yovanovitchot. A volt nagykövet azt mondja: a külügyminisztériumban tudták, hogy nem tett semmi rosszat, és rágalmak alapján mozdították el a posztjáról.

Giuliani tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de azt elismerte, hogy ő maga és ukrán, valamint fehérorosz származású ismerősei is dolgoztak azon, hogy információkat szerezzenek ukrán ügyészektől Yovanovitschről és Trump politikai ellenfeléről, Joe Biden egykori alelnökről, a Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsáról és fiáról, Hunterről. A megszerzett információkat Giuliani amerikai kormányzati tisztviselőkkel és Trumppal rokonszenvező újságírókkal osztotta meg.

Az amerikai lobbitörvény értelmében minden amerikai állampolgárnak jeleznie kell az igazságügyi minisztériumnak, ha külföldi politikusok vagy kormányzati tisztviselők kérésére vagy utasítására amerikai sajtóorgánumokkal vagy kormánytisztviselőkkel lépnek kapcsolatba, függetlenül attól, hogy ezért kapnak-e pénzt. Giuliani állítása szerint szó sem lehet arról, hogy ő megsértette ezt az előírást, mert nem a korábbi ukrán legfőbb ügyész, Jurij Lucenko megbízásából, hanem az amerikai elnök, Donald Trump felkérésére járt el, gyűjtött és adott át információkat Yovanovitschról és a többiekről. Lucenko korábban nemtetszését fejezte ki a nagykövet korrupcióellenes hozzáállása miatt, és szerette volna, hogy visszahívják Kijevből, mert úgy érezte, hogy akadályozza a munkáját.

A NYT két, az ügyet ismerő forrásra hivatkozik, de a manhattani ügyészség szóvivője hivatalosan nem erősítette meg a lap értesüléseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »