Izrael már nem bízik Trump támogatásában

Figyelmeztető jelnek nevezte az amerikai csapatok kivonását Szíriából egy meg nem nevezett izraeli miniszter, a biztonsági kabinet egyik tagja a Kán izraeli állami műsorszolgáltatónak kedden.

 

A miniszter közölte: Donald Trump amerikai elnök számára megkezdődik a választási év, amelynek során ismét előtérbe kerülhetnek az elszigetelődést szorgalmazó megnyilatkozások. Az izraeli műsorszolgáltató szerint „magas rangú politikai és katonai tisztségviselők nagyon aggódnak” Washington döntése és tétlensége miatt, azok után, hogy a gyanú szerint Irán lelőtte egyik drónját és szaúdi olajlétesítményeket támadott meg.

Az amerikai lépést többen is bírálták az izraeli médiában.

„Trump döntése, hogy magára hagyja a kurdokat Szíriában, rossz hír az Egyesült Államok összes regionális szövetségese számára” – ezzel a címmel írt cikket kedden a Háárecben Amosz Harel köztiszteletben álló izraeli elemző. Ennél közvetlenebbül fogalmaz az amerikai döntéssel kapcsolatban Simón Siffer a legolvasottabb fizetett újságban, a Jediót Ahronótban, aki azt mondja: „Kés a hátunkban”.
Kiemeli: „Trump nem tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt arról a döntéséről, hogy elhagyja Szíriát, és lehetővé teszi Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy lemészárolja a kurdokat”. Siffer arra a következtetésre jut: az amerikai elnök „olyasvalakivé vált Izrael számára, akiben nem lehet megbízni”.

„Van egy valós félelem, amely szerint ha Irán továbbra is provokál minket, akkor az amerikai védőernyő nélkül kell szembeszállnunk az ajatollahok rendszerével” – figyelmeztet.

Egy másik elemző, Ben Drór Jemini a Jediótban úgy fogalmaz: „nemcsak a kurdok és a szaúdiak maradnak egyedül. Izrael is”. Trump szabad kezet adott Erdogannak ahhoz, hogy megszállhassa Rozsávát, a kurd autonóm régiót Szíriában – annak ellenére, hogy a kurdok az Egyesült Államok szövetségesei voltak és a Pentagon ellenzi a lépést – foglalta össze Jemini, aki arra a következtetésre jutott, hogy „a kurdokat magukra hagyták. Ez szinte árulás”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Véleménye szerint „Izrael nem Rozsáva, de ez veszélyes lépés. Erdogan Irán szövetségese. Ez azt jelenti, csak arra lehet számítani, hogy nő Irán befolyása Szíriában”. Harel egyetértett a többiekkel abban, hogy a döntés – noha jelenleg közvetlenül nem érinti Izraelt – egyértelmű jele annak, hogy „nem lehet megbízni Trumpban, aki egészen a közelmúltig Izrael legjobb barátjának mutatta magát Washingtonban”.

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »