Az euróövezeti bankok átvészelnének egy pénzügyi krízist

Az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb, hétfőn publikált stressz-tesztje alapján az euróövezeti bankok megfelelő likviditással rendelkeznek egy pénzügyi krízis átvészeléséhez.

A közlemény leszögezi, hogy a vizsgált 103 euróövezet bank „összességében megfelelő likviditással rendelkezik” az elmúlt években bekövetkezett pénzügyi sokkok mintájára az EKB szakemberei által felállított elméleti krízishelyzetek átvészeléséhez, annak ellenére is, hogy „néhány sérülékenység kezelése külön figyelmet követel meg”. Az EKB tanulmánya nem nevesíti a vizsgált bankokat.

A közlemény alapján a vizsgált bankok mintegy felének hat hónapra lenne szüksége egy „szélsőséges sokk” és négy hónapra egy „extrém sokk” túléléséhez. Az EKB a „túlélési periódus” alatt azt az időszakot érti, ami alatt a vizsgált pénzintézet saját pénzeszközeivel képes finanszírozni működését, nincs szüksége tőkebevonásra normális működésének fenntartásához.

Az euróövezeti bankok átfogó stressz-tesztjét az európai bankfelügyelet, az European Banking Authority (EBA) végzi el minden második évben. Az EKB emellett évente saját stressz-tesztet is elvégez egy-egy adott témában. Az idei stressz-teszt témája a likviditás volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek