Tovább lazított az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot.

A testület 10 bázisponttal, rekordalacsony szintre, mínusz 0,50 százalékra vitte le a betéti rendelkezésre állás kamatlábát. Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek szintén történelmi mélypontnak számító 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi szintjükön maradnak, vagy még lejjebb kerülnek addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

A kormányzótanács november 1-től újraindítja a múlt év végén leállított és a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programot (APP) havi 20 milliárd euró értékben.

  • Előzmények:

Az EKB csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs várakozását a következő három évre és GDP-növekedési előrejelzését a következő két évre. A kormányzótanács az inflációra vonatkozó idei becslését 1,3 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,4 százalékról 1 százalékra, a 2021. évit pedig 1,6 százalékról 1,5 százalékra változtatta.

Az eurózóna gazdaságának idei növekedésére vonatkozó várakozását 1,2 százalékról 1,1 százalékra, a jövő évit pedig 1,4 százalékról 1,2 százalékra vitte lejjebb, a 2021-re vonatkozó 1,4 százalékos GDP-növekedési várakozásán nem változtatott. Az euróövezet gazdasága negyedéves összevetésben csak minimálisan, 0,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben; ugyanebben az időszakban a német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott.

Mario Draghi, az EKB leköszönő elnöke a helyzetet úgy jellemezte csütörtökön tartott sajtóértekezletén, hogy az euróövezet gazdasága „elhúzódó” lassulás állapotában van, az infláció továbbra is alacsony, a növekedést rontó kockázatok kerültek fölénybe.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »