Idő előtt elindul az amerikai választási kampány

Demokrata párti törvényhozók bejelentették, hogy felgyorsítják a Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítása előtti vizsgálatokat, ennek jegyében három képviselőházi bizottság is idézéseket küldött kormányzati tisztségviselőknek.

A képviselőház hírszerzési, külügyi, továbbá ellenőrzési bizottságai büntetés terhe mellett kötelezték Mike Pompeo külügyminisztert arra, hogy mutassa be Donald Trump, az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani és az ukrán kormányzat közötti kapcsolatfelvételek dokumentumait.

„Nem szabad elhúzni a dolgokat” – jelentette ki Nancy Pelosi, a demokrata többségű képviselőház elnöke pénteken. „Donald Trump nem hagy számunkra választási lehetőséget” – fogalmazott a kaliforniai politikus, és egyúttal megismételte egy nappal korábban kifejtett véleményét, miszerint az amerikai elnök „elárulta az esküjét, veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot és a választások tisztaságát”.

A szövetségi törvényhozás a jövő hétfőtől két hétig szabadságon van, ám a három parlamenti bizottság tagjai változatlanul dolgoznak, és a jövő héttől kezdődően tervezik meghallgatni az amerikai külügyminisztérium öt tisztségviselőjét, köztük a pénteken lemondott Kurt Volkert, a külügyminisztérium ukrajnai ügyekkel foglalkozó különmegbízottját.

„Sok a dolgunk. Meghallgatásokat, tanúvallomásokat tartunk és átvizsgáljuk a bekért dokumentumokat – nyilatkozta Adam Schiff, a hírszerzési bizottság – szintén demokrata párti – elnöke pénteken újságíróknak.

Amerikai lapértesülések szerint a vizsgálatok után a képviselőház leghamarabb október végén voksolhat az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításáról. A The Wall Street Journal című lap az internetes kiadásában megjegyezte: egyelőre nem világos, hogy a demokrata párti képviselők milyen vádat vagy vádakat fogalmazhatnak meg az elnök elleni vizsgálat során. Néhány demokrata párti vezető politikus szerint Trump „visszaélt a hatalmával”, amikor szerintük többször is nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy működjön együtt az ügyvédjével, Rudy Giulianival és William Barr igazságügyi miniszterrel Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai üzleti ügyeinek feltárásában. Biden jelenleg a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.

Elemzők a politikai üzenetváltások eszkalálódásának minősítik, hogy Trump újraválasztási kampányának stábja pénteken bejelentette: az Országos Republikánus Bizottsággal (RNC, a párt vezető szerve) közösen tízmillió dollárt költ olyan tévéreklámokra, amelyekkel részletesebben megvilágítják Biden korábbi ukrajnai tevékenységét és az impeachment megindítását célzó demokrata erőfeszítések hátterét.

Donald Trump pénteken a Fehér Házban találkozott a befolyásos fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) vezetőjével, Wayne LaPierre elnökkel. LaPierre ugyan azt mondta újságíróknak, hogy magánbeszélgetéseket nem kommentál, de lapinformációk szerint arról egyeztettek, hogy az NRA hogyan támogathatja Trumpot.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »