Salvini továbbra is teljes mellszélességgel kiáll migrációs politikája mellett

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője hétfőn, továbbá óvatosságra intett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is, aki szerint a szétosztás bejelentése ösztönözheti az indulásokat.

Matteo Salvini közösségi oldalán „árulásnak és inváziónak” nevezte a Giuseppe Conte vezette római kormány migrációs döntéseit. Hangsúlyozta, hogy „a háború elől menekülő kevesek segítése kötelesség, az olaszországi kikötők megnyitása az egész világ előtt azonban őrület”.

A politikus szerint utódja, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter „port hint” az olaszok szemébe, amikor sikernek nevezi a máltai megállapodást. Mint mondta, ez „Olaszország számára égbekiáltó átverés (..) hol itt az eredmény? A Földközi-tenger ismét tele lesz NGO-hajókkal”.

Az első olasz sajtóelemzések szerint a Németország, Olaszország, Franciaország és Málta közti megállapodás megfogalmazása, miszerint a Földközi-tengeren felvett migránsokat osztják szét, nem feltétlenül kedvez Olaszországnak, mivel majdnem kizárólag a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói által fedélzetre vett csoportokra vonatkozik.

Az olaszországi belügyminisztérium adatai szerint a civil hajók eddig az Olaszországba érkezettek 9 százalékát szállították. A megállapodás nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civil szervezetek, a haditengerészet vagy a parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője a „lelkesedés” elkerülésére figyelmeztetett: „Ha elkezdjük azt mondani, hogy akárki érkezik Olaszországba, más európai országokba fogják szétosztani, azt kockáztatjuk, hogy még többen kelnek útra”. Di Maio kijelentette: „A migrációra nem a szétosztás a válasz, a migránsoknak nem kellene többet elindulniuk”.

Az olasz diplomácia vezetője bejelentette, hogy a következő napokban Tunézia, Algéria és Marokkó külügyminiszterével egyeztet a három állam Olaszországban tartózkodó, és gazdasági bevándorlónak minősülő állampolgárainak hazatoloncolásáról.

A szintén kormányerő Demokrata Párt (PD) volt politikusa, Matteo Renzi volt olasz kormányfő úgy vélte, a máltai megállapodás „előrelépés, de nem elegendő”. Hozzátette: „Szolidaritásra van szükség, és aki nem fogad be migránsokat, veszítse el az európai támogatásokat”.

Földközi-tenger, 2019. szeptember 18.
Afrikából Európába igyekvő, egy gumicsónakból átszállt illegális bevándorlókat visznek mentőcsónakkal a migránsok Európába szállítására szakosodott egyik hajóhoz, az Ocean Vikinghez a Földközi-tengeren 2019. szeptember 18-án. A Ocean Viking 70 embert vett fedélzetére.
MTI/AP/Renata Brito

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap szerint egyértelmű, hogy a máltai megállapodás az NGO-knak kedvez. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera is kiemeli, hogy a Máltán meghatározott elosztási mechanizmus kizárólag a civil hajók és a haditengerészet által fedélzetre vett migránsokra vonatkozik, miközben az Olaszországba érkezők több mint 80 százaléka másképpen ér partot.

Az Ocean Vikinget – az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSf) közös hajóját – fedélzetén 182 emberrel, kedden várják a szicíliai Messina kikötőjébe. Öt EU-tagállam jelentkezett szétosztásukra. Ugyanez a hajó szeptember 14-én – akkor 82 emberrel – még nem köthetett ki: az olasz parti őrség szállította az embereket róla Lampedusa szigetére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »