Zimbabwében egy alkalmazás segítségével harcolnak a hulladék ellen

Hararéban, Zimbabwe fővárosában rothadó szemét bűze száll az utcákon. Bár a kukákat elvileg hetente ürítik, van, hogy négy hétig is ott áll a hulladék. A lakosok ezért kénytelenek a sötétség leple alatt megszabadulni tőle, mégpedig úgy, hogy elviszik az otthonuk közeléből, és ott hagyják az utcán.

“Szörnyű, hogy szemétben élünk. Csoda, hogy nem beteg az egész város. A hulladék elvitele alapvető jog, ugyanúgy, mint a víz. De nem itt” – magyarázta Euphrasia Mangwe helyi lakos.

Az ország rendkívül súlyos gazdasági válsága közepette a kormánynak hatalmas falat az utcák tisztán tartása. Michael Chideme, a Hararei Városi Tanács (HCC) szóvivőjének elmondása szerint a havonta keletkező mintegy 30 000 tonna hulladéknak csak a kétharmadát képesek elszállítani. A magánszektor azonban segítséget nyújthat, mégpedig egy új mobil-alkalmazás finanszírozása révén.

A Clean City Africa helyi hulladékkezelő vállalat digitális szolgáltatása egy népszerű alkalmazáson keresztül működik, amely összekapcsolja a háztartásokat és a munkahelyeket a magánkézben lévő hulladékgyűjtő cégekkel.

“A júliusban elindult, Uber-típusú szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfél a Vaya Africa elnevezésű alkalmazáson keresztül rendelheti meg és fizetheti ki a szemét elvitelét” – mondta Lovemore Nyatsine, a Clean City Africa ügyvezető igazgatója. Ezután a társaság több mint 200 franchise-átvevőjének egyike felveszi az ügyfél szemetét a háza elől, és elszállítja a város egyik hulladéklerakójába.

A kolerajárvány volt az utolsó csepp a pohárban

Bár a HCC szóvivőjének elmondása alapján a város hulladékkezelési gondjai 2018 elején kezdődtek, sok lakos arra panaszkodik, hogy a probléma ennél jóval régebbi keletű – többek szerint legalább az elmúlt öt évben nem volt rendszeres a hulladékgyűjtés.

Nyatsine elmondta: ő azután figyelt fel arra, hogy mennyire nagy a gond, miután tavaly Harare sűrűn lakott külvárosi negyedeiben felütötte a fejét a kolera, amely az Egészségügyi Világszervezet (WTO) adatai szerint legalább ötezer ember halálát okozta. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a betegség azután tört ki, hogy az említett külvárosi negyedekben több szennyvízelvezető megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált. “A város körül felgyülemlő hulladékhegyek azonban nagy valószínűséggel csak rontottak a helyzeten” – tette hozzá Nyatsine.

A férfi saját tapasztalatairól beszél, lévén tagja volt annak a csapatnak, amelyet az Econet Wireless Zimbabwe távközlési óriásvállalat küldött ki, hogy segítsen az önkénteseknek abban, hogy megpróbálják megfékezni a járvány kitörését az utcák és a csatornák megtisztításával, illetve a szemétszedéssel.

Miután azonban befejezték egy terület megtisztítását, egyértelművé vált, hogy a Városi Tanácsnak nincs kapacitása az összes összegyűjtött szemét elvitelére és megsemmisítésére. “Ekkor jöttünk rá, hogy a hulladék nem csupán a kolera által sújtott külvárosok problémája, hanem a város egészéé” – magyarázta Nyatsine.

Erre válaszul az Econet leányvállalata, a Cassava Smartech létrehozta a Clean City Africa-t. “A helyi hatóságokkal együttműködve a társaság már több mint 500 000 háztartást fedhet le Hararéban és külvárosaiban” – jegyezte meg Nyatsine, hozzátéve, hogy azt tervezik, hogy az év végére a szolgáltatást Zimbabwe más városaiba is bevezetik. A vállalat indulása óta több, mint 50 illegális hulladéklerakót zártak be a fővárosban.

Harare látképe

Enyhül a nyomás

Kudakwashe Ncube külvárosi lakos szerint a Clean City Africa kezdeményezés kezdete óta jelentősen javult a hulladékgyűjtés. Elmondása szerint ő és szomszédai más magánkézben lévő hulladékkezelő társaságokat is kipróbáltak, de úgy tűnt, hogy azok soha nem rendelkeznek elég teherautóval, hogy megbirkózzanak Harare növekvő hulladékproblémájával.

“Néhány lakos alternatívákat keresett, például a közterületen történő lerakást, míg mások az udvarukon égették el a szemetüket, amivel megint csak a környezetet szennyezték” – mondta.

Ami a helyi hatóságokat illeti, Norman Makondo, a HCC tanácsosa elmondta, hogy örömmel fogadják a magán hulladékgyűjtő társaságoktól kapott bármilyen segítséget, hozzátéve, hogy azok nagyban enyhítettek a kormányra nehezedő nyomáson. “Örülök, hogy olyan társaságok létesülnek, mint a Clean City Africa, mert rövid idő alatt képesek begyűjteni a szemetet. Mi ugyanis nem tudunk lépést tartani a növekvő hulladékmennyiséggel” – fogalmazott a tisztviselő a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

Az idei költségvetés tavaly decemberi bejelentésekor a HCC szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy a Tanács növeli a vízre és a szennyvízkezelésre fordított összeget, amely magában foglalja több kukásautó üzembe helyezését.

“Nem fenntartható”

Miután a művelet első hónapjaiban ingyenesen gyűjtötte be a szemetet, a Clean City Africa most kiszállásonként 28,50 zimbabwei dollárt (0,08 amerikai dollárt) számít fel.

Precious Shumba, a Harare Residents’ Trust vezetője elmondta, hogy bár üdvözli a vállalat által elvégzett munkát, attól tart, hogy a szolgáltatás “elitista”, mivel csak azok számára biztosítja a rendszeres hulladékgyűjtést, akik fizetnek érte. “És sokan, akik nem engedhetik meg maguknak, más alapvető szükségleteikről mondanak le, mert úgy érzik, hogy nincs más lehetőségük” – fűzte hozzá.

“Sok lakos választja a szolgáltatást, de ez nem azt jelenti, hogy akarják is, egyszerűen csak kétségbeesettek. Ez pedig ilyen formában nem fenntartható” – fejtette ki Shumba a Reutersnek.

Mindazonáltal a város lakói szerint a Clean City Africa sikere csak még inkább kiemeli a vezetés hozzá nem értését. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a HCC-nek teljes mértékben át kellene adnia a hulladékkezelést a magánszektornak. “A Tanácsnak privatizálnia kellene a szemétgyűjtést. Az, hogy csak hébe-hóba viszik el a hulladékot, óriási mértékben hozzájárul a város szennyezéséhez” – fogalmazott egyikük.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »