Trump olcsóbb és környezetszennyezőbb autókat küldene Kaliforniába is

Az amerikai kormány megvonja Kaliforniától a szövetségi engedélyt arra, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályokat – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán.

Twitter-bejegyzésében az elnök azt írta, hogy a döntés következtében „olcsóbb és biztonságosabb autók” gyártására nyílik lehetőség, és egyben bejelentette azt is, hogy a szövetségi kormányzat új károsanyag-kibocsátási szabályozást tesz közzé.

Elemzők szerint a háttérben a szövetségi kormány és Kalifornia közötti vita húzódik meg, elsősorban arról, hogy Washington nem akarja kiengedni kezéből az autógyárakkal folytatandó tárgyalásokat, illetve az egész országra érvényes, a korábbi szigorításokat lazító egységes károsanyag-kibocsátási szabályzót akar bevezetni.

A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus párti amerikai elnök egy kampánygyűlésen, az Új-Mexikó állambeli Rio Rancho város Santa Ana rendezvényközpontjában 2019. szeptember 16-án. MTI/AP/Evan Vucci

Korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Kalifornia állam júliusban négy autógyárral – a Forddal, a Hondával, a Volkswagennel és a BMW-vel – írt alá külön megállapodást. Az egyezményben az érintett gyárak a jelenleg érvényben lévő szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartására vállaltak kötelezettséget.

Az Egyesült Államok legnépesebb tagállamának régóta joga volt az önálló döntésre az ügyben, a Trump-kormányzat szerint azonban ennek nem tagállami, hanem szövetségi hatáskörnek kell lennie. Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányfője „politikai bosszúnak” minősítette a Trump által bejelentett döntést.

„Kalifornia soha nem fog engedélyt kérni Washingtontól azért, hogy megvédhesse családjai és gyermekei egészségét és biztonságát” – nyilatkozta a kormányzó.

A szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) egyelőre nem jelentette be a Kaliforniának eddig megadott engedély visszavonását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »