Pártszövetséggel mentené helyzetét Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette szerdán, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal, és ígéretük szerint csakis együtt folytatnak koalíciós tárgyalásokat más pártokkal az előző nap tartott előrehozott parlamenti választások nyomán.    

A tizenhármas kereskedelmi tévé híradása szerint Netanjahu úgy fogalmazott, a „nemzeti tábor”, vagyis a kormányzó jobboldali Likud, a Jobbra (Jamina) nevű, telepeseket támogató párt és további két, ultraortodox vallásos párt csakis együtt folytat koalíciós tárgyalásokat. A megbeszéléseken Jarív Levin turisztikai miniszter képviseli majd szövetségüket.

Ezek a pártok együtt ötvenöt mandátumot szereztek meg a kneszet 120 képviselőhelyéből a keddi választásokon, vagyis még együtt sincs többségük. A szövetség létrehozásával egyes források szerint abban reménykednek, hogy Reuven Rivlin államfő őket bízza meg kormányalakítással, az elnök azonban még nem kérte fel Benjámin Netanjahut a kormányalakításra.

A Likud egyik politikusa ugyanakkor azt közölte a Jediót Ahronót című újság honlapjával, a ynettel, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök arra számít, elsőként Beni Ganz, az ellenzéki Kék-fehér centrista párt elnöke kap lehetőséget Reuven Rivlintől a kormányalakításra, és Benjámin Netanjahu csak akkor próbálkozik majd, ha Beni Ganz már kudarcot vallott a választások után kialakult patthelyzetben, amelyben sem a bal, sem a jobboldal nem tudott többséget szerezni.

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt támogatói a párt eredményváró rendezvényén az előrehozott izraeli parlamenti választás napján, 2019. szeptember 17-én Tel-Avivban. MTI/EPA/Abir Szultan

A még mindig csak részleges, de már végleges adatok szerint jelenleg 56 mandátummal vezet a baloldali-arab tömb, s Netanjahu jobboldali-vallásos tábora csak 55 helyet kapott együtt a megcélzott 61 helyett. A két tábor között áll Avigdor Liberman, aki világi egységkormányt követel a két nagy párt részvételével. Csütörtökre virradó éjjel egy órakor fogják megkezdeni azoknak a borítékoknak a számlálását, amelyeket a külképviseleti dolgozók, a terepen szolgáló katonák, a szavazati joguktól meg nem fosztott rabok, a kórházakban tartózkodó betegek, és a mozgó urnát igénylő, fogyatékkal élők adtak le.

A kormányfő lemondta jövő hétre New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére tervezett útját, noha kormányzatának eddigi időszakában 2010 óta mindig jelent volt ezen a nemzetközi találkozón, és már bejelentette, hogy idén is fontos találkozókra készült ott. A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint azért mondta le az utazást, mert attól tart, hogy távollétében a Likud politikusai ellene fordulhatnának a választások után meggyengült helyzetében.

Izraelben azért rendeztek előrehozott választásokat kedden, mert az áprilisi választások után a kabinet létrehozásával megbízott Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani. A parlament feloszlatta magát és új választásokat írtak ki.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »