Tavaly összességében csökkent a beadott menekültkérelmek száma

Miközben a menedékkérők célpontjának számító OECD-tagállamokban tavaly összességében csökkent a kérelmezők száma, Franciaországban és Spanyolországban jelentősen emelkedett – állapította meg a nemzetközi migrációról készített éves jelentésében a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD).

A világ legfejlettebb országait tömörítő párizsi székhelyű szervezet szerdán megjelent tanulmánya szerint a tavalyi 1,07 millió menedékkérelem csökkenést jelent az előző évhez képest, amikor is 1,26 millióan kerestek menedéket a fejlett országokban. A rekord 2015-ben és 2016-ban volt 1,65 millió kérelmezővel. A nem európai fejlett országokban 17, az európai OECD-tagállamokban pedig tíz százalékkal esett vissza tavaly a menedékkérők száma.

A csökkenő tendencia leginkább a menedékkérők legfőbb célpontjának számító OECD-tagországban, az Egyesült Államokban volt a legerősebb, ahol tavaly 254 ezer új kérelmet nyújtottak be, ami 77 ezerrel kevesebb mint 2017-ben. A szervezet kommentárja szerint ez nem kis részben a Donald Trump elnök által az illegális bevándorlással szembeni szigorúbb fellépést meghirdető politikának köszönhető. Az Egyesült Államokban a menedékkérelmek felét négy országból (Venezuela, Honduras, Guatemala, Salvador) érkező kérelmezők nyújtják be.

A tanulmány szerint az OECD-országokban összességében tapasztalt csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy három kiemelt célországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Németországban kevesebben nyújtottak be kérelmet. A tendenciát azonban részben ellensúlyozza az, hogy Spanyolországban 22 ezerrel, Franciaországban pedig 19 ezerrel többen kérelmeztek menekültstátuszt tavaly, mint az azt megelőző évben.

A jelentés két héttel azelőtt jelent meg, hogy a francia parlamentben először rendeznek vitát a bevándorlásról: a nemzetgyűlésben szeptember 30-án, a szenátusban pedig október 2-án. A tavalyi, csaknem 110 ezer kérelemmel Franciaország negyedik célországgá vált az OECD-országok rangsorában az Egyesült Államok, Németország (162 ezer) és Törökország (116 ezer)  után.

A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) adatai szerint a menedékkérők számának jelentős emelkedését a szomszédos országokban elutasított, elsősorban afgán állampolgárságú menedékkérők és a vízumliberalizáció miatt Albániából és Grúziából nagy számban érkezők okozzák. A francia kormány az elmúlt hónapokban elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb származási országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján.

Az OECD arra is felhívta a figyelmet, hogy párhuzamosan a menedékkérelmek számának csökkenésével a regisztrált menekültek száma is csökkent, 28 százalékkal. Tavaly mintegy 700 ezer engedélyt adtak ki az OECD-országok hatóságai a 2016-os 900 ezerrel szemben. A munkavállalók engedélyezett bevándorlása ugyanakkor tavaly hat százalékkal növekedett a fejlett országokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »