Oroszországnak nagyon fontos Izrael barátsága

Oroszország különleges jelentőséget tulajdonít az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésnek, különösen a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtök este Szocsiban fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Putyin szerint Netanjahu személyes erőfeszítéseinek jelentős szerepük volt abban, hogy a kétoldalú biztonsági és katonai együttműködés “új minőséget” ért el. Mint mondta, mind Oroszország, mind Izrael megtapasztalta, mi az a terrorizmus.

Netanjahu, aki a nap folyamán korábban az orosz védelmi minisztérium vezetésével találkozott, szintén méltatta az orosz és az izraeli katonák közötti együttműködés jelentőségét. Mint mondta, a Putyinnal kialakított személyes viszonya segített megakadályozni a két ország katonái közötti súrlódásokat és összeütközéseket. “Felelősséggel kijelenthetem, hogy ez térségünk stabilitásának nagyon fontos eleme” – mondta az izraeli kormányfő, aki idén már harmadszor utazott el Oroszországba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban radikálisan felerősödtek Irán arra irányuló kísérletei, hogy Szíria területét Izrael elleni támadásra használja fel. Rámutatott, hogy Izrael nem hajlandó megbékélni ezzel a fenyegetéssel.

A küszöbön álló izraeli választásokra kitérve Putyin rámutatott, hogy több mint másfél millió olyan ember él a közel-keleti országban, aki a volt Szovjetunióból származott el, ezért Moszkvának nem közömbös, hogy ki kerül be a kneszetbe. Kifejezte reményét, hogy Izraelben felelősségteljes politikusokat fognak megválasztani, akik minden körülmények között meg fogják őrizni azt, amit eddig sikerült elérni a kétoldalú viszonyban, és tovább fogják fejleszteni a kapcsolatokat.

Szocsi, 2019. szeptember 12.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a szocsi Bocsarov Rucsejben 2019. szeptember 12-én.
MTI/EPA/Reuters pool/Samil Zsumatov

Putyin bejelentette, hogy 2020 elején Izraelbe készül az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója és a holokauszt emléknapja alkalmából, valamint a leningrádi blokád áldozatainak emelt emlékmű avatására. Szavai szerint a két országot egyesíti a második világháború problémáinak azonos megítélése.

“A zsidó nép úgy megszenvedett, mint talán senki más, ha az orosz népet nem számítjuk. 25 millió halottunk van, ez komoly veszteség” – mondta az orosz elnök. “Sohasem felejtjük el az orosz nép és az orosz hadsereg hozzájárulását a náci Németország feletti győzelemhez” – válaszolt Netanjahu.

A felek mintegy három órán át tartó tárgyalását követően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy az izraeli vezetést meghívták 2020. május 9-ére Moszkvába, a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójának megünneplésére. Beszámolója szerint megállapodtak abban, hogy katonai vonalon fel fogják élénkíteni a kétoldalú párbeszédet. A nemzetközi kérdések közül a fő figyelmet a Közel-Keleten és az Észak-Afrikában kialakult helyzet kapta, különös tekintettel a szíriai rendezésre. Lavrov elmondta, hogy Netanjahu részletesen kifejtette az Izrael biztonságával kapcsolatos aggályait, továbbá szó esett a szentföldi orosz tulajdonról is.

Az eszmecserét követően Netanjahu Facebook-bejegyzésében ismételten fontosnak nevezte Putyinnal tartott találkozóját a Közel-Kelet biztonsága és békéje szempontjából. Megítélése szerint a két ország viszonya még soha sem volt ennyire szoros.

A tárgyaláson a két országvezetőn és Lavrovon kívül orosz részről Makszim Akimov miniszterelnök-helyettes, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Jurij Usakov elnöki külpolitikai tanácsadó és Szergej Lavrentyjev, a szíriai rendezésért felelős elnöki biztos vett rész. Izraeli részről Zeev Elkin, a környezetvédelem, Jeruzsálem és a nemzeti örökség ügyeiben illetékes miniszter, Meri Ben-Sabbat, a nemzetbiztonsági tanács vezetője, Amir Avioz Abulafija, a hadsereg tervezési főcsoportfőnökségének vezetője, Avraam Aaron Blut, a miniszterelnök katonai tanácsadója és Gari Koren moszkvai nagykövet volt jelen.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek