Földreformmal és privatizációval kezdi meg a valódi munkát az ukrán elnök

Az ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy október elejére dolgozza ki és terjesszen elő törvényjavaslatot a földreformról, valamint készítse elő az állami vállalatok széles körű privatizálását a jövő év áprilisára.

Volodimir Zelenszkij államfő a frissen kinevezett miniszterelnökkel, Olekszij Honcsarukkal tartott, a televízióban közvetített találkozóján kijelentette: azt akarja, hogy a parlament december 1-jéig fogadja el a földreformról szóló törvényt és oldja fel a termőföldek eladásának régóta érvényes tilalmát.

A támogatók szerint a termőföldek adásvételének engedélyezése hatalmas lehetőségeket teremt befektetésekre a világ egyik legnagyobb gabonaexportáló országában. A tilalom eltörlése része annak a tervnek, amelynek segítségével vonzóbbá akarják tenni Ukrajnát a befektetők előtt, és fel akarják venni a küzdelmet a mindent átható korrupcióval.

“Kivételes helyzetben vagyunk, kivételes lehetőségünk adódott minden szükséges reform végrehajtására. Minden adott ehhez, az elnök politikai akarata, a parlamenti többség, a munkára készen álló miniszterelnök és kormány” – fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy január 1-jéig el kell fogadni és életbe kell léptetni az új befektetésvédelmi törvényt is.

Kijev, 2019. augusztus 24.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a kijevi függetlenség napja alkalmából tartott katonai parádén Kijevben 2019. augusztus 24-én.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Volodmir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű párt 254 képviselőt küldhetett a 450 tagú parlamentbe a júliusi választások eredményei alapján. A független Ukrajna történelmében először fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök pártja abszolút többséget szerzett a parlamentben és önállóan alakíthatott kormányt. Az új parlament alakuló ülésén, múlt hét csütörtökön nagy többséggel hagyta jóvá az elnök jelöltje, Olekszij Honcsaruk kormányfői kinevezését.

Az elnökkel hétfőn tartott megbeszélésen Honcsaruk megerősítette, hogy a kormány a gazdasági növekedés erősítését tekinti legfontosabb feladatának. A cél az, hogy a tavaly mért 3,3 százalékról jövőre 5 százalékra, a következő években pedig 7 százalékra emeljék fel a növekedés éves ütemét.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttsége a következő hetekben látogat Ukrajnába egy három-négy évre tervezett új együttműködési program feltételeinek megtárgyalására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »